Román szavazatok az RMDSZ-re: az elemzés külső irányítást mutat

Román szavazatok az RMDSZ-re: az elemzés külső irányítást mutat

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke sajtótájékoztatót tart Kolozsváron 2019. május 8-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdekes elemzést publikált a közösségi oldalon Ionuti Apahideanu kolozsvári politológus, aki saját bevallása szerint statisztika és poker-elmélet mániás. Románia egyik legjobb elemzője egyetlen Kárpátokon túli megye, Dâmbovița mind a 433 szavazókörzetének adatait nézte át. Ebben a térségben az RMDSZ soha nem kapott annyi szavazatot, mint most: a magyar szervezetre 1462 voks érkezett. Megjegyzendő, hogy a legutóbbi népszámlálás itt 156 magyart talált, de ezek közül csak a 18 évnél idősebbek szavazhatnak.

Az elemző szerint egyszerűen bámulatba ejtő, hogy a szavazókörök csaknem kilencven százalékában érkezett szavazat a tulipánra, annak ellenére, hogy színromán vidékről van szó (bárcsak a Vodafone-nak lenne ilyen lefedettsége a megyében, jegyezte meg ironikusan). Ennél csak egy bámulatosabb tény van, melyet mintha egy felső, isteni erő irányítana: a szavazatok egyenletes elosztása. Általában kicsivel több mint 3 voks érkezett a magyarokra minden szavazókörben. 

A kutató szerint ez ellentmond minden matematikai törvényszerűségnek: a magyar pártra érkezett szavazatok olyan rendezettséget mutatnak, aminek a valószínűsége a lottóötössel ér fel, vagyis ilyen helyzet spontánul gyakorlatilag nem fordulhat elő.

Megvan a trükk - így juthatott be az RMDSZ | Magyar Hang

Az RMDSZ eredményei mindentől függetlenek, míg más pártok esetében nagyon nagy a szórás: egyik szavazókört megnyeri az ellenzék, a másikat elveszíti; egyikben viszonylag sok szavazatot kap egy kispárt, a másikban egyet sem. A magyarok eredménye bámulatosan stabil akkor is, ha sok szavazópolgár van a listán, vagy éppen nagyon kevés; akár magas volt a jelenlét a választáson, akár alacsony. Egyetlen párt sem tudott az elemzett térségben hasonlóan egyenletesen teljesíteni, sőt még csak megközelíteni sem az RMDSZ stabilitását.

Az elemzőnek volt türelme végigkeresni a Facebookon a magyarok álta delegált szavazóbiztosok egyéni profiljait. Sokat megtalált, nagyon érdekes eredménnyel. Szerinte a meglepő stabilitást biztosító isteni erő a kormánypárt volt, mely fantasztikus hídat képez magyarok és románok között. Számtalan példát talált, mi csak hármat sorolunk fel: Cornești faluban, a 211-es szavazókörben Postârnăceanu Nicoleta Loredana az RMDSZ szavazóbiztosa volt, Postârnăceanu Maria Cerasela a PSD-é; a 114-es körzet, Pucioasa település, Savu Ion – RMDSZ, Savu Elena – PSD; 289 körzet, Malu, Slăninoiu Cristina – RMDSZ, Slăninoiu Maria – PSD.

Az 526-os szavazókör, Bucovicior faluban. Az RMDSZ-es delegált Manafu Geanina

Sőt, néhányan a szavazás végére egyszerűen elfelejtették, hogy ki is küldte őket: a kutató több olyan szavazókört talált, ahol a jegyzókönyvben két PSD delegált van feltüntetve, holott a törvény csak egyet engedélyez. (a 23-as számú szavazókör Târgoviște városában vagy a 292-es Drăgăești-Pâmânteni-ben). Itt minden bizonnyal az RMDSZ jelölte a másodikat (hiszen utcáról besétálva nem válik szavazóköri delegáltá senki, csak egy párt megbízásából), de az illetőben a nap végére lankadt az éberség és valódi párttagságát adta meg az eredmény aláírásakor

A kutató megjegyzi: természetesen mindenki arra szavaz, akire akar, és önmagában nem törvénytelen, ha PSD-tagok ezrei RMDSZ szavazóbiztosként működnek és esetleg a magyar pártra szavaznak. A szervezettség viszont elgondolkodtató: ennyi ember ilyen rendezetten nem gondolkodhat egyformán.

Az RMDSZ szavazóbiztosának, Manafu Geaninának a profilképe a közösségi hálón. A felirat magyarul: május 26-án szavazzunk a PSD-re, a lista első helyén! Románia többet érdemel Európában!

Múlt csütörtökön Kolozsváron sajtótájékoztató tartott Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. A Krónika tudósítása szó szerint ezt írja: „az elmúlt napokban a közbeszédet uraló témára kérdezés nélkül kitérve Kelemen Hunor úgy vélekedett, nincs azon csodálkozni való, hogy az RMDSZ jelentős számú szavazatot kapott az idei EP-választáson a Kárpátokon túli megyékben, olyan megyékben, településeken, ahol alig élnek magyarok. A politikus közölte, az RMDSZ az elmúlt harminc évben mindig kapott román szavazatokat a Regátban, és az alakulat – kisebb-nagyobb sikerrel – mindig igyekezett megszólítani a román szavazókat, éljenek akár Suceava, Iași vagy Dolj megyében.”

Már fogták csaláson az RMDSZ román urnabiztosait | Magyar Hang

– Időnként azzal bírálnak bennünket, hogy nem tudunk nyitni a román társadalom felé. Meglep, hogy egyesek úgy gondolkodnak: morális és politikai értelemben is elfogadható, ha magyar emberek román pártokra szavaznak, viszont ugyanezeknek az embereknek erkölcsileg és politikailag is elfogadhatatlan, ha román szavazópolgárok magyar alakulatra voksolnak – hangsúlyozta a lap szerint Kelemen, egyúttal megköszönve a román választópolgárok bizalmát is. 

Az RMDSZ elnöke szerint arra biztatták a Kárpátokon túli szervezeteiket, hogy ahol csak lehet, állítsanak urnabiztosokat, közülük pedig a legtöbben román emberek, ami szerinte nem törvénytelen. Kelemen közölte, a szavazóbiztosok állítása során nem létezett pártok közötti együttműködés, az RMDSZ mindössze felhasználta az elmúlt évek tapasztalatait, kapcsolatait. „Nem kértünk se magyar, se román párttagsági könyvet senkitől. Aki vállalta, megbíztuk a szavazóbiztosi teendőkkel. Nem kell túlbecsülni, de alábecsülni sem az RMDSZ szervezőképességét” – szögezte le a szövetségi elnök. 

Csoda történt? Románok tízezrei szavaztak az RMDSZ-re | Magyar Hang

Ami még sokatmondóbb, az a következő történet. Kelemen Hunor sajtótájékoztatóján ott voltak a magyar közmédia tudósítói (MTI, M1, stb.) is, és bár információnk szerint az esemény több mint felében a furcsa szavazatszerzés kimagyarázása zajlott, erről mélyen hallgat a közpénzből eltartott állami média. Sőt, miközben Romániában számtalan újságban, rádióban és televíziós talk showban napokon át erről beszélgetnek botrányt emlegetve, és mémek százai születtek (az egyik legnépszerűbb szerint már szervezik a Teleormani Magyar Napokat, ahol a Fețe Necunoscute, vagyis az Ismeretlen Arcok lép fel), eközben a magyarországi kormánypárti médiában egyetlen sort sem találtunk erről a történetről. Ennek nem lehet más oka, mint a központi utasítás: ezt egyszerűen el kell hallgatni. Talán azért, mert roppant kellemetlen a Fidesznek.

Az általunk megkérdezett ügyvédek szerint egyértelműen a román btk. 386-os szakaszával ellenkezik, ami történt Romániában az EP-választás során. Az érintett paragrafusban az áll: tilos pénz, vagy egyéb javak felajánlása annak érdekében, hogy a választópolgárok hogyan szavazzanak. Ezt a vétséget hat hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetéssel és bizonyos jogok gyakorlásának tilalmával honorálja a román btk.