Romániában három héten belül beindulhat az ötödik hullám

Romániában három héten belül beindulhat az ötödik hullám

Egy ápoló a koronavírusos betegek számára kialakított osztályon a bukaresti Marius Nasta Tüdőkórházban 2021. október 6-án (MTI/AP/Andreea Alexandru)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A román hatóságok arra számítanak, hogy kevesebb mint három héten belül Romániát is eléri a koronavírus-járvány ötödik hulláma.

Erről Lucian Bode belügyminiszter beszélt a prefektusokkal tartott csütörtöki távértekezleten, melyen Nicolae Ciuca miniszterelnök is részt vett – írja az MTI. A belügyminiszter maximális készültséget kért a kormány helyi képviselőitől, és a kormánynak alárendelt helyi intézményektől, hogy az ország megfelelően reagáljon a járvány ötödik hullámára, melyet minden bizonnyal immár az omikron vírusváltozat fog okozni. A vírusváltozat romániai elterjedését az a tény segíti elő, hogy karácsonyra nagy számban térnek haza Nyugat-Európából a romániai vendégmunkások.

Lucian Bode hozzátette: jelenleg viszonylagos nyugalmi állapot van az országban, de a szakértők egybecsengő véleménye szerint kevesebb mint három héten belül kezdődik az ötödik hullám, amelyik súlyosabb lesz, mint a negyedik volt.

A román hatóságok által csütörtök kora délután közölt hivatalos adatok szerint szerdán és csütörtökön immár enyhén meghaladta az új fertőzések napi száma az elmúlt két hét átlagát. Míg a korábbi két hétben átlagosan napi 769 új fertőzést jegyeztek, a napi érték csütörtökön 775 volt. Az elmúlt 24 órában 37-en haltak meg a kór következtében, míg az elhalálozások kéthetes átlaga 57.

A kórházak terheltsége tovább csökkent. Jelenleg 2642 koronavírusos beteget kezelnek kórházban, közülük 453-at intenzív osztályon. Rajtuk kívül 8913 személy várja lakhelyi elkülönítésben a gyógyulását. A vörös zónába sorolt országokból hazatérő vendégmunkások miatt napról napra növekszik viszont a karanténba helyezett személyek száma. Míg egy hete 71 ezer személy volt elkülönítésben, a számuk mára meghaladta a 108 ezret.

Ami a magyarországi helyzetet illeti, Rusvai Miklós víruskutató, állatorvos az Inforádiónak azt nyilatkozta, hogy nálunk is januárban kezdődhet a koronavírus omikron variánsa okozta újabb járványhullám. 

Szerinte az omikron már most is nagyon terjed, és a karácsonyi-újévi ünnepkörben rendkívül erőteljesen szétáramlik majd a lakosság körében. – A karácsonyi és szilveszteri családi találkozások és baráti összejövetelek elősegítik majd a terjedését – véli a szakember.

Arra számít, hogy a járványtani adatok jelenleg kedvező irányban alakuló trendje (a friss fertőzöttek száma, a kórházban ápoltak, a lélegeztetőgépen lévők száma) vélhetően január közepén fordul meg.

Ugyanakkor egyelőre minden jel arra mutat, hogy az omikron enyhébb betegséget okoz, így arányaiban kevesebb ember szorul majd kórházi kezelésre az új fertőzöttek számának erőteljes emelkedése mellett is, mint most.