Semjén nem tudta megoldani: határon túl nem nézhető a magyar válogatott

Semjén nem tudta megoldani: határon túl nem nézhető a magyar válogatott

(Fotó: Olvasónk)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az erdélyi magyar sportrajongók idegrendszerének nem tesz jót, ha a magyar kézilabda válogatott játszik: a sok éves ígérgetés ellenére az M4 sportcsatorna helyén a mérkőzések alatt továbbra is csak egy üres képernyőt nézhetnek.

– Engem a nemzeti válogatott meccse érdeke, nem a Mezőkövesd–Gyirmót rangadó – nyilatkozta lapunknak egy kolozsvári magyar, akit felháborított, hogy a most zajló, részben hazai rendezésű Európa-bajnokság során a férfi kézilabda válogatott egyik mérkőzését sem követhette az M4-en. Egy másikuk azt írta a Facebook-oldalára: „Megkezdődött a részben magyar szervezésű férfi kézilabda EB, megy a magyar-holland mérkőzés. Az M4 sport képernyője Erdélyben sötét, mint általában, amikor valamely sportban a magyar válogatott játszik. Egy hajszálnyi fejlődésről tudok beszámolni. Már az az idegesítő képernyő sem látszik, mely szerint a mérkőzés csak Magyarország területén látható. Hajrá Magyarország, hajrá EU!”. Az „idegesítő képernyőkép” egyébként korábban ezt tartalmazta: „Szerzői jogi korlátozás miatt jelenlegi műsorunk kizárólag Magyarország területén látható.”

Egy másik vélemény, szintén a közösségi oldalról: „Tegyenek már valamit, ne csak hangoztassák a nemzeti összetartást! Én lennék a legboldogabb ember, ha ez a süket kódolás végre már megszűnne!”. Vannak, akik válogatott káromkodásokkal fejezték ki nemtetszésüket, mások Semjén Zsoltot küldenék el melegebb éghajlatra. Ennek előzménye, hogy Orbán Viktor a helyettesét nyilvánosan megalázta Tusnádfürdőn 2019-ben, amikor egy, a nézőtérről érkező kérdésben felvetették neki ezt a problémát. A miniszterelnök röviden válaszolt: „Az M4 miért van kódolva? Azért, mert Semjén Zsolt nem oldja meg!”

Egy kommentelő így fakadt ki: „1958-ban hallgattam ennyi rádiós közvetítést. Erdélyi vagy és kussolj. Nézd a Digit, ez a demokrácia, Látod a norvégeket, dánokat, fehéroroszokat. Így elfelejtem a TV-t. Néha nyomorúság magyarnak lenni.”

A bosszúság nem csak az élőben közvetített mérkőzések idején kerül elő – még az M1 és a Duna Tv sporthíradóiban is elsötétül a képernyő akkor, ha válogatott sportolókkal kapcsolatos eseményről nagy nemzetközi versenyről számolnak be. Sőt, még a magyar Év sportolója választást sem követhették végig, mert az olimpián rögzített képkockákat is használták. A teljesen kaotikus helyzetre jó példa, hogy magyar bajnoki vízilabda mérkőzést is kódoltak. Ekkor egy erdélyi nézőnek megvolt az egyik MTV-vezető telefonszáma, felhívta az illetőt, és láss csodát, a második félidőre feloldották a zárlatot. Ennyit a következetességről és kiszámíthatóságról.

Egyik határon túli forrásunk így fogalmazott: „az a kormány, mely megállította a migránsáradatot a magyar határnál, és oroszlánként harcol Brüsszellel, képtelen megoldani, hogy Székelyudvarhelyen nézni lehessen egy magyar rendezésű eseményen a magyar válogatott szereplését”. Szerinte kellene legyen annyi bátorság az illetékesekben, hogy az évek óta zajló teljesítetlen ígéretek helyett kiállnak, és azt mondják: elnézést, ez a feladat meghaladja az erőnket, nem tudjuk megoldani.

Egyébként az erdélyi Krónika napilap legutóbb tavaly januárban foglalkozott ezzel a kérdéssel, és akkor azt írták: „A korábbi megannyi ígéret ellenére még mindig nem sikerül biztosítania a magyar közszolgálati televíziónak, hogy a határon túli nézők is megtekinthessék az M4 Sport valamennyi nemzetközi sportközvetítését, vagy legalább ezek többségét. A közmédia szerint a jogtulajdonosok okolhatók a külhoni magyarok körében nagy bosszúságot okozó geokódolásért.”

Erdélyben most azon gondolkodnak, elindítanak egy online petíciót román nyelven a román sportcsatorna irányába, azt kérve a Digi Tv vezetőségétől, hogy a négy sportcsatornájuk egyikén a magyar vonatkozású válogatott meccseket is közvetítsék. Egymillió erdélyi magyar nézőjük lenne, és ez már piacilag is értelmezhető – most, a férfi kézilabda EB idején is adják a meccseket, és a Magyarország – Portugália mérkőzésnek jóval nagyobb nézettsége lehetett volna, mint mondjuk a vele egyidőben zajló Lengyelország – Németország találkozónak.