Székelyföldön is beindult a migránspánik

Székelyföldön is beindult a migránspánik

Fotó: Ditrói Pékség

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Óriási a munkaerőhiány Erdélyben is, de két Sri Lankáról érkezett pék miatt valóságos lázadás tört ki Székelyföldön. A Maszol értesülései szerint az egyik községben az terjedt el, hogy „migránsokat telepítettek Gyergyóditróba!” A lakosság egy része tüntetésre készül, sőt többen a pékség termékeinek bojkottjára szólítottak fel a Facebookon. Az erdélyi portálnak az egyik olvasó arról beszélt: „migránsmentes Ditrót akarunk! Nem fogjuk engedni, hogy elvegyék, ami a miénk!”

Az érintett pékség tulajdonosa, Köllő Csaba a Maszolnak elmondta, szerinte személyes konfliktus és rosszindulat állhat a vádak mögött. Hozzátette: egyszerűen nem lehet szakképzett munkaerőt kapni a környéken, ő pedig legalább száz embernek ad munkát. „Ha tartani akarjuk a minőséget, akkor külföldről kell munkaerőt hoznunk, különösen igaz ez a mesterekre. Nem szeretnénk egy tíz éven át felépített brandet lerombolni. Ha külföldi szakemberek keze munkája nyomán javítani tudunk a minőségen, akkor őket fogjuk alkalmazni” – jelentette ki.

A vállalkozó emlékeztetett arra, hogy tíz éve működik a péksége, ezalatt megfordultak náluk többek között magyarországi, svájci pékmesterek is, de soha senkinek nem jutott eszébe migránsveszélyt kiáltani. Tíz napja állt munkába náluk két Srí Lanka-i pékmester, emiatt tört ki felzúdulás a ditróiak egy részének körében. „Nem letelepedni jöttek ide, család nélkül érkeztek, képzettek és az első tapasztalataink szerint megbízhatóak. A helyi munkaerő segítségére lehetnek abban, hogy tartsuk a megfelelő minőséget. Hivatalosan vállaltak nálunk munkát minden iratuk rendben van” – mondta el a két vendégmunkásról a tulajdonos. Arra is emlékeztetett, hogy számos ditrói is más országban kereste és keresi a kenyerét. „Ha bennünket így fogadtak volna külföldön, most nagy bajban lennénk” – fogalmazott Köllő Csaba.