Székelyföldön már a nyulak sem szaporodnak

Székelyföldön már a nyulak sem szaporodnak

Mezei nyúl (Fotó: James Lindsey/Wikimedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Január elején száz vadnyulat vettek Magyarországról a háromszékiek, kedden pedig újabb száz egyedet kaptak Románia olyan területéről, ahol túl sok van belőlük. Náluk ugyanis nagy a hiány: László Béla, a Kovászna Megyei Halász-Vadász Egyesület elnöke a Székelyhonnak arról beszélt, az utóbbi időben nem szaporodnak az apróvadak. „Minden kilőtt nyúl legalább 3 éves, fiatal egyedet az elmúlt egy évben nem is láttunk” – nyilatkozta. Az okok sokrétűek: túl sok a róka és a szabadon kószáló pásztorkutya, és a monokulturák elterjedése sem segít az apróvadak szaporodásának. A székelyföldi lap szerint a térségben a mezeinyúl-állomány a biológiai minimum határán van, ami azt jelenti, hogy annyi egyed sincs, amennyi a faj fenntartásához elegendő.

A  székelyföldi vadászok nem szerezték olcsón az állatokat: Magyarországról 110 euróért kapták a gondosan fülszámozott, párban vásárolt állatok darabját (Ha valaki Sepsiszentgyörgy közelében, illetve a felsőháromszéki Barátos község környékén magyar nyulat látna, onnan ismeri fel őket, hogy a bakok fülében zöld, a nőstényekében pedig piros gombot talál.)

A keddi transzport az Arad melletti Pécskáról érkezett, ott ugyanis túl sok van belőlük: a nyolcezer hektáros vadászterületen közel 1200 mezei nyúl él, miközben nyolcszáz számára van elegendő élelem. Ezért száztíz vadász (köztük több magyarországi szakember) vett részt a nagy nyúlbefogásban, mely során egy 1200 méteres háló segítségével vagy kétszáz állatot kaptak el, és ezeket az ország nyúlszegény vidékeire szállították. Ezekből kerül száz Háromszékre, kicsit olcsóbban, mint a magyar nyulak: darabjáért csak száz eurót kellett fizetniük. A pécskai nyulakkal Bölön, Előpatak, Illyefalva, Gidófalva és Árkos területein lehet találkozni.