Szívcsakrával és kormányzati ideológiával kényeztették három napig a lojális sajtót

Szívcsakrával és kormányzati ideológiával kényeztették három napig a lojális sajtót

Az I. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozó résztvevői (Fotó: Facebook/Nemzetpolitikai Államtitkárság)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Négycsillagos wellness-szálloda, három napos teljes ellátás, száznyolcvan meghívott – a kormány nem volt szűkmarkú a I. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozó szervezésekor. Viszont nem mindenkit láttak szívesen: a legnagyobb határon túli magyar napilap, a pozsonyi Új Szó főszerkesztője tőlünk hallott először az eseményről, a legnagyobb erdélyi magyar hírportálnak, a Maszolnak pedig annyira későn küldték el a meghívót, hogy már nem értek volna időben Visegrádra.  

A Dunakanyar elbűvölő látványa, a Föld szívcsakrájának energiái és számtalan wellness szolgáltatás segíti Önöket abban, hogy feltöltődve, újjászületve térjenek vissza a mindennapokba – ez áll a négycsillagos visegrádi Hotel Silvanus honlapján, így nem túlzás azt mondani, hogy a kormánynak kedves újságírók megújult energiákkal segíthetik ezentúl a kormány nemzetpolitikai céljainak beteljesítését.

Odamondanak, s hazamennek | Magyar Hang

Hogy ezt várják tőlük, azt nem is titkolták. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár köszöntőjében arról beszélt: „A külhoni magyar médiumok kezét a jövőben sem kívánjuk elengedni, a fejlesztéseket folytatjuk.” Szili Katalin pedig az MTI szerint azt tartotta fontosnak hangsúlyozni: a média képes a közösség befolyásolására, arra, hogy egy nagyobb közösség kovásza legyen. A felelősség és hitelesség fontosságát kiemelve rámutatott: a médiában dolgozók nélkül nem jöhetett volna létre mindaz, amit az elmúlt 10 évben a nemzetpolitikában megalkottak. A „nagy ecsetvonásokat" megtették a nemzetpolitika területén – fogalmazott.

Potápi Árpád János államtitkár előadása az I. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón (Fotó: Facebook/Nemzetpolitikai Államtitkárság)

A háromnapos médiatalálkozót első alkalommal rendezték meg, hagyományteremtő szándékkal. Mintegy 180-an, köztük 150 külhoni magyar újságíró vesz részt a Kárpát-medence minden tájáról. Az anyaországi kollégák közül biztosan ott volt Szentesi Zöldi László, a Sajtóklub állandó tagja, mert róla fotó jelent meg a Nemzetpolitikai Államtitkárság Facebook-oldalán. Úgy tudjuk, előadást is tartott, Külpolitikai újságírás egykor és ma címmel. 

Sokan hiányoztak: a legnagyobb erdélyi magyar hírportál, a Maszol főszerkesztője például lapunknak elmondta, hogy június 12-én délben kaptak meghívót az aznap este hétkor kezdődő visegrádi eseményre, így már nem tudták megszervezni, hogy valaki időben odaérjen és három napot maradni tudjon. A pozsonyi Új Szót, amely a legnagyobb példányszámú magyar nyelvű napilap az anyaország határain kívül, meg sem hívták. Nem hívták meg az Átlátszó Erdély tényfeltáró portált sem. Akit fontosnak tartottak, annak időben szóltak: sokan már április közepén megkapták a meghívót.

Szentesi Zöldi László előadása az I. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón (Fotó: Facebook/Nemzetpolitikai Államtitkárság)

Nem értesítették a hazai sajtót sem a találkozóról – még a kormánybarát Origo is csak egy MTI hírt hozott le a rendezvényről. Mindez azért baj, mert például a kormánytól független anyaországi sajtóorgánumok is szívesen építenének ki kapcsolatot határon túli szerkesztőségekkel, és erre most lett volna egy kiváló alkalom. 

A nemzeti ügyek hóhérai | Magyar Hang

Történt viszont egy fontos dolog is: Potápi Árpád János az ünnepségen a nemzetpolitikai államtitkárság nevében ötszázezer forintot adományozott Csúcs Péternek és Csúcs Máriának, akiknek televíziós kameráját az úzvölgyi katonatemetőben forgatáskor a románok összetörték.

Az I. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozó résztvevője (Fotó: Facebook/Nemzetpolitikai Államtitkárság)

Megkérdeztük a Nemzetpolitikai Államtitkárságot, hogy miért válogattak a határon túli magyar szerkesztőségek között, és mennyibe került az esemény. Ha válaszolnak, frissítjük a cikket, de nagy reményeink nincsenek: Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter egy kormányinfón kerek perec kimondta: „a Magyar Hangot, mint médiumot a minisztériumok jelentős része nem tartja olyan fórumnak, amelynek válaszolni kéne”.

Az I. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozó résztvevői (Fotó: Facebook/Nemzetpolitikai Államtitkárság)