Temesvár 30 – A győzelem napja

Temesvár 30 – A győzelem napja

Bukaresti életkép 1989. december 22-én a harcok elcsendesedését követően

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hogyan lett egy kisebbségi magyar ügyből, a református lelkész melletti kiállásból a többségi nemzet forradalma? Hogyan keveredtek a románok a történetbe? A temesvári események spirituális hátteréről, a Jóisten által megrendezett kulcsmomentumairól ritkán esett szó – mostanáig. Az 1989-es romániai forradalomról szóló sorozatunkban napról-napra emlékezünk a történtekre. Utolsó rész.

1989. december 22, péntek

Reggel a román televízióban a riporter beolvassa a Nicolae Ceaușescu által aláírt elnöki rendeletet, mely szerint az egész országra kiterjeszti a szükségállapotot.

Déli 12 óra után 6 perccel a diktátor és felesége elmenekül Bukarestből, de elfogják őket, egy kirakatper során rögtönítélő bíróság elé állítják és december 25-én kivégzik őket.

A romániai forradalom mérlege: 1290 halott, ezek kétharmada december 22, a diktátor elmenekülése után halt meg, a nem létező terroristák ellen vívott harcok során.

A romániai eseményeknek van anyaországi magyar áldozata is: Tóth Sándor, egy 44 esztendős sofőr, aki vállalta, hogy segélyszállítmányt visz Temesvárra. A magyar adományokkal megrakott teherautóra az aradi Maros-híd közelében lőttek ki egy sorozatot, a háromgyerekes hódmezővásárhelyi férfi azonnal meghalt.

Bukaresti életkép 1989. december 22-én a harcok elcsendesedését követően

Az egész eseménysor szikra-embere, Tőkés László nem kért, és nem is kapott forradalmár igazolványt. Mivel az igazolvány előnyökkel járt, százával kapták meg olyanok is, akik akkor a másik oldalon álltak. A húszéves évfordulón a volt román elnök, Traian Basescu kitüntette ugyan Tőkést a legnagyobb érdemrenddel, a Románia csillaga lovagi fokozatával, de ezt hét évvel később a szász származású jelenlegi elnök, Klaus Johannis visszavonta. Baloldali politikusok javaslatára, mert állítólag Tőkés „méltatlanná vált” a megbecsülésre.

Idén november végén elindult az az eljárás, amely során Ion Iliescu volt államfőt és két bűntársát próbálják felelősségre vonni az 1989-es forradalom és rendszerváltás idején elkövetett tetteikért – emberiesség elleni bűncselekménnyel vádolja őket a katonai ügyészség.

Bukaresti életkép 1989. december 22-én a harcok elcsendesedését követően

A harmincéves évfordulón, most decemberben a román EP-képviselők felavattak egy fotókiállítást Brüsszelben, aztán tartottak egy konferenciát is az Európai Parlamentben, de egyiken sem volt még utalás sem Tőkésre, sem a temesvári református magyarok szerepére a romániai forradalomban.

Lukács Csaba Temesvár 30-sorozatának korábbi „naplóbejegyzéseit” ITT találják!