Temesvár 30 – Kenyeret kérünk, nem golyókat!

Temesvár 30 – Kenyeret kérünk, nem golyókat!

A gyár munkásai elindulnak a városközpont felé, 1989. december 19-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hogyan lett egy kisebbségi magyar ügyből, a református lelkész melletti kiállásból a többségi nemzet forradalma? Hogyan keveredtek a románok a történetbe? A temesvári események spirituális hátteréről, a Jóisten által megrendezett kulcsmomentumairól ritkán esett szó – mostanáig. Az 1989-es romániai forradalomról szóló sorozatunkban napról- napra emlékezünk a történtekre.

1989. december 19., kedd

Hajnali egy órakor lekapcsolják a közvilágítást a temesvári megyei kórház udvarán, és hat rendőr elkezdi a műanyag zsákokat – melyeket egymás között is csomagoknak neveznek – felpakolni a hűtőkocsira. Az elszállított holttestek közül négyet máig nem sikerült azonosítani. Az azonosítottak között több magyar – vagy magyar hangzású – név is van: Apró Mihai, Balogh Pavel, Chorosi Alexandru, Csizmarik Ladislau, Nagy Eugen, Ferkel Șuteu Alexandru, Lacatus Nicolae, Zornek Ottó és mások.

Hajnali négy óra tizenöt perckor a kamion elhagyja a kórház területét, az udvari világítás visszakapcsolják. Valahol a város területén megáll, a tiszt leszáll és átadja a vezetőülést a vállalat sofőrének, Dorel Cioacának, aki nem tudja, mi a rakomány és az úti cél, csak azt, hogy követnie kell egy fehér Daciát. 

Kivirrad. A szélesebb utcákat tankok és rendőrségi páncélozott járművek állják el. A kórházak tele vannak sérültekkel, a börtönök pedig letartóztatott emberekkel. A telefonok csak helyi hívásra működnek, más városba lehetetlen beszélni. Az egyetlen hírforrás a Szabad Európa Rádió – a románok a román, a magyarok a magyar adást hallgatják, és kicserélik egymás közt az információkat. Az ország nyugati határa zárva.

Az ELBA munkásai: Kenyeret kérünk, nem golyókat!

Míg tegnap még sokan voltak az utcán, ma már csak kis csoportokat látni, és azok is csak néha-néha merik elkiáltani, hogy „Le Ceausescuval!” Nagyon úgy tűnik, hogy a forradalmat leverték. 

Ekkor a sok ezer embernek munkát adó nagy temesvári gyár, az ELBA dolgozói nem veszik fel a munkát. A gyárudvarra tódulnak, és általános sztrájkot hirdetnek. Hogy ne tudjanak kimenni a gyárból, lekapcsolják a villanyt, így az elektromos kapu nem nyílik ki. A munkások egy része kitöri a kaput, egy nagyobb tömeg szervezetten elindul a városközpont felé. Néhányan egy szétvágott lepedőből bannert fabrikálnak, és arra azt írják: „Vrem paine, nu gloante”, vagyis „Kenyeret kérünk, nem golyókat!”

Menet közben azt skandálják: „Astazi Timisoara, maine toate tara!”, vagyis: „Ma Temesváron, holnap az egész országban!”

Délután négykor a hadsereg egyik vezetője elmegy az ELBA gyárhoz, és tárgyalni kezd a sztrájkoló munkások képviselőivel. Ennek eredményeképp visszavonják a tűzparancsot, de így is van már nyolc halott és 98 sérült a városban. A halottak között két nő is van. 

Háromnegyed ötkor megérkezik a hűtőkamion a bukaresti krematóriumhoz egy Dacia és egy Oltcit személygépkocsi kíséretében. A sebtében behívott munkások, szám szerint öten, egy-egy borítékot kapnak, benne kétezer lejjel. Az államtól van, mondja nekik az, aki kézbesíti a fizetséget. Negyvenhárom holttestet kell elégetni, egész éjjel dolgoznak. Egyikük arra emlékezik, törött kezeket és lábakat látott, lőtt sebeket és súlyos sérüléseket a testeken. Amikor végeznek, a hamut négy szemetestartályba lapátolják, és egy sárga furgonnal elviszik a főváros melletti Popesti-Leordeni községbe. Ott felnyitnak egy kanálisfedelet és beleöntik a csatornába. Ezzel a Rózsa művelet befejeződik – a tervek szerint az eltüntetett emberekről később azt terjesztették volna el az emberek között a Securitate, hogy illegális módon átlépték a határt és elszöktek Nyugatra.

Eddig írásainkat elolvashatja ITT, ITT, ITTITT, ITT és ITT!