Tilos lenne a magyar Himnusz éneklése Szlovákiában, az azt megszavazó Híd újratárgyaltatja a törvényt

Tilos lenne a magyar Himnusz éneklése Szlovákiában, az azt megszavazó Híd újratárgyaltatja a törvényt

Fotó: Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szlovák parlamentben még március 27-én elfogadott jogszabály szerint május 15-től büntethető annak a külföldi országnak a himnuszát elénekelni, amelyiknek a helyszínen nincs hivatalos küldöttsége – vette észre a felvidéki Parameter.sk szerdán. A törvényt tévedésből magyar képviselők is megszavazták, de a Híd ígéretet kapott koalíciós partnerétől a visszavonására.

A jogszabály szerint 7000 euróig terjedő pénzbírsággal lehet sújtani a törvényszegő cégeket, civil szervezeteket, önkormányzatokat vagy akár sportklubokat.

A javaslatot a Most–Híd koalíciós partnere, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) nyújtotta be, de az ellenzék java is megszavazta.

A javaslat egyik beterjesztője a volt szlovák válogatott futballista, Dusan Tittel, aki a vitában azt válaszolta az egyik ellenzéki képviselőnek, Ondrej Dostálnak (SaS), hogy ő valószínűleg még sosem volt focimeccsen a dunaszerdahelyi MOL Arénában. „Ajánlanám magának, hogy menjen el Dunaszerdahelyre egy meccsre, szívesen elmegyek magával, amikor a DAC 9 ezer szurkolója énekli a magyar himnuszt... Kipróbálhatjuk, és nem tudom, hogy jóleső érzése támad-e majd ettől” – fogalmazott.

Többen ezért már DAC-törvényként is emlegetik a jogszabályt, amely eredetileg szigorúbb lett volna, mert magukat az éneklőket is lehetett volna büntetni.

„Mindenhol magyarok, határon innen és túl" - a Slovan ellen avatta stadionját a DAC | Magyar Hang

Egész napos fesztivált rendeztek Dunaszerdahelyen, a csúcspont pedig az ősi rivális ellen következett. Hosszú Katinka vastapsot, Csányi Sándor füttyöt kapott.

Az állami jelképekről szóló törvény módosítását 108-an támogatták, a 13 tagú Híd frakcióból kilencen voksoltak mellette – köztük a magyar nemzetiségű képviselők is – a porckorongműtéte után otthon lábadozó Bugár Béla pártelnök nem volt jelen – írta a Parameter. Az ellenzéki OĽANO magyar nemzetiségű képviselője is igennel szavazott.

Most–Híd: sajnálatos félreértés

A Híd szerda este közleményben reagált, amelyben arra utaltak, hogy nem szándékosan szavazták meg a módosítást. „Természetesen nem engedjük meg, hogy ez az értelmetlen korlátozás hatályba lépjen. A sajnálatos félreértést a lehető legrövidebb időn belül orvosoljuk” – írták.

Később még egy közleményt kiadtak, ebben arra utaltak, hogy személyi következményei lesznek a szavazásnak. „Nekünk fontosak a magyar választóink és az ünnepeink, s az is, hogy ebben az országban mindenki azt a himnuszt is énekelhesse, ami neki kedves. Ezért nem engedjük, hogy ez az értelmetlen korlátozás hatályba lépjen. A témát újratárgyaljuk, erről már a koalíciós partnereinket is tájékoztattuk. A hibát mielőbb orvosoljuk, a frakcióban pedig levonjuk a személyi konzekvenciákat.” 

Úgy tűnik, eddig nem tűnt fel senkinek a szlovákiai magyarok közül a himnusz éneklésének korlátozása, hiszen csak most, egy héttel a szavazás után lett hír belőle. A parlamenten kívüli Magyar Közösség Pártja is csak szerda este kezdett tiltakozni, Simon Zsolt független képviselő tartózkodott, de ő is csak szerdán fordult a köztársasági elnökhöz, hogy küldje vissza a törvényt a parlamentbe.

Bastrnák Tibor : Megváltoztatják a törvényt

– Egyértelmű hiba történt részünkről, részemről, amelynek következményei lesznek. Ez még azt is jelentheti, hogy elhagyom a frakciót. Ha a helyzet rendezve lesz, fel fogom ajánlani lemondásom – mondta csütörtök reggel a magyar nyelvű közszolgálati Pátria Rádiónak Bastrnák Tibor, a Híd frakcióvezetője.

– Amikor ezt a törvényt láttuk a koalíciós tanácsban, fél évvel ezelőtt, ez a fél mondat nem volt benne – mondta a frakcióvezető. Arról beszélt, hogy ezt a fél mondatos betoldást nem vették észre a bizottságokban és a törvény szövegében. A parlamenti vitában pedig nem hallották meg, amikor szó volt róla. Hozzátette: amikor megtudta, hogy mi került a törvénybe, azonnal elment a koalíciós partner, az SNS elnökéhez. Elmondta neki, hogy olyan inkorrekt dolog történt, amit nem tudnak elfogadni, és ha nem változtatják meg, akkor ő nem tud részt venni a koalícióban.

Himnusz-tilalom - Bastrnák bocsánatot kért

A Híd képviselői is megszavazták az állami jelképekről szóló törvényt

Bastrenák Tibor hozzátette, azonnal ígéretet kapott arra, hogy megváltoztatják a törvényt. „Pontosan tudjuk a módját” – fogalmazott. Mivel még nem került a köztársasági elnök elé, egyelőre nem szavazhatnak újra róla, de a május 9-én kezdődő ülésen az első pontok között lesz a visszavonása. „Elnézést szeretnék kérni mindenkitől – mondta. – Egészen biztos, hogy nem fog életbe lépni, vagy ha technikai okokból mégis, akkor csak néhány napig.”

Világi Oszkár, a DAC klubelnöke is nyilatkozott a rádiónak. – Ezzel a törvénnyel nem érhetik el a célt, ha büntetnek, kifizetjük – mondta. Hozzátette: ő azt szeretné, ha nem büntetni akarnának, hanem a szlovák himnuszt is büszkén énekelnék a szlovákok.

A Parameternek nyilatkozó ifj. Mészáros Lajos jogász szerint a törvény bizonyos részei nagyon általánosak, nem egyértelműek. Ez pedig a jogbiztonság szempontjából akár komoly alkotmányjogi aggályokat is felvethet, hiszen a jogbiztonság megköveteli, hogy a jogszabályok világosak, egyértelműek legyenek a norma címzettjei számára. A büntetés ráadásul csak lehetőség a járási hivatal számára – tette hozzá.

Kerestük a magyar Külügyminisztériumot, ha válaszolnak kérdéseinkre, frissítjük cikkünket.