Üzenet Kárpátaljáról: Ne engedjétek, hogy aki benneteket képvisel, kezet fogjon a terroristákkal

Üzenet Kárpátaljáról: Ne engedjétek, hogy aki benneteket képvisel, kezet fogjon a terroristákkal

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin Pekingben 2023. október 17-én (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Legyetek büszkék arra, hogy magyarok vagytok, higgyetek a tényekben. És ne engedjétek azt, hogy valaki, aki benneteket képvisel, kezet fogjon a terroristákkal” – mondta az ’56-os forradalom apropóján készült videóüzenetében a kárpátaljai Skirják Krisztián.

„Üdvözöllek benneteket, szívemnek kedves magyarok, üdvözöllek innen, Ukrajnából, Ungvárról, a Petőfi Sándor térről” – kezdte a civilben egészségügyi marketing szakértőként dolgozó, szabadidejében Christian Rythmique néven elektronikus zenét szerző fiatal férfi, aki a háború előtt Bucsában élt feleségével és kislányukkal, s amint a videóban is utalt rá, csupán pár órán múlott, hogy a 2022 márciusában el tudtak menekülni az oroszok mészárlása elől.

Videoüzenetében emlékeztet, Magyarország 67 évvel ezelőtt szembesült igazán a szovjet rezsim kegyetlenségével, ma pedig ugyanezzel az embertelenséggel néz szembe hazája is az ukrán-orosz háborúban, amit „mi itt nagyon gyakran szabadságharcnak nevezünk”. Felidézi, hogy a bucsai népirtás elől az ukrán katonáknak köszönhetően menekült meg, köztük, mint említi, sok a kárpátaljai magyar is, akik a harctéren gyakran életüket vesztik „az orosz kéztől.” „Attól a kéztől, amelyet valaki Magyarországról, aki benneteket képvisel, nagyon bátran meg tud fogni” – hangsúlyozta, utalva arra, hogy Orbán Viktor a napokban Pekingben találkozott és barátilag kezet rázott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Krisztián nem rejtette véka alá lesújtó véleményét arról a hivatalos magyar álláspontról sem, miszerint mielőbb békét kellene kötni az orosz és az ukrán félnek. „Béketárgyalások kellenek azokkal az emberekkel, akik magyarok életét veszik el”. „Béketárgyalások kellenek a XXI. század legborzasztóbb háborús bűnöseivel. Ártatlan gyermekek gyilkosaival, nők gyilkosaival, erőszakosaival, rablókkal. A XXI. század terrorista államával” – sorolta keserűen. Mint mondja, ebből a hazugságáradatból egyelőre nem látni a kiutat. „Arra kérlek benneteket testvéreim, ha lehetséges, ébredjetek fel, legyetek büszkék arra, hogy magyarok vagytok, higgyetek a tényekben. És ne engedjétek azt, hogy valaki, aki benneteket képvisel, kezet fogjon a terroristákkal.”

Miért érezte, hogy erről a témáról videót kell készítenie és meg kell szólítania az anyaországi magyarokat? A fiatalember a Magyar Hangnak elmondta, kárpátaljai magyarként nagyon fáj nekik azt látni, hogy sokan, magyarországiak elhiszik az orosz propagandát, megkérdőjelezik Ukrajna létjogosultságát, önvédelemhez való jogát. Amint a videóüzenetben is elmondja, „én, az én generációm nem engedjük, hogy homályos legyen a magyar identitás, a magyar történelem, a magyar nyelv, a hagyományok, a kultúra.” Amint lapunknak is elmondta, felmenői között a magyar mellett van ukrán, szlovák is – de büszke ukrajnai magyarnak tartja magát, akiben „dobog az ukrán szív és kering a magyar vér”. A kisfilm végén megjegyezte, vannak azért anyaországi magyarok, akik támogatják őket, akik az ukránok mellett állnak. „Akikkel biztosan együtt fogom ünnepelni a győzelem napját a Vereckei-hágón”, magyar és ukrán zászlókkal, mindkét nép himnuszát énekelve.