Zolika, a migránsválság sztárja magyar állampolgár lenne

Zolika, a migránsválság sztárja magyar állampolgár lenne

Zolika 2015-ben és 2018-ban (Fotók: Havasi Dániel és Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Emlékeznek Zolikára, a horgosi kisfiúra, akit a migránsválság tetőpontján, 2015 őszén azért kapott fel a sajtó, mert a szerb-magyar határon a sínek mentén gyűjtögette az eldobált ruhákat és takarókat? Három év után visszatértünk Zolikáékhoz – Horgosra.

– Ebből az átkelőből nekünk csak kárunk van – állapítja meg Sors Róbert, Horgos polgármestere, amint az irodájában a településen uralkodó helyzetről kérdezzük. Míg a falu első embere a határátkelőből fakadó problémákat sorolja, a falon egy Nagy-Magyarország-térképre leszünk figyelmesek.

Az Ady Endre utcában Zolika fogad minket. Mintha tegnap lett volna, hogy itt jártunk. A Magyar Nemzet riportja nyomán 2015 szeptemberében futótűzként híre ment a szegény sorsú magyar kisfiúnak.

A kisfiú édesapja, Vranka Zoltán hív a házukba, amelyet hamarosan el kell hagyniuk. Ugyanis a tulajdonos visszaköltözne, a másik házba viszont, amit kiszemeltek maguknak, még nem kötötték vissza az áramot. Megtudjuk: 2015 végén Zolikáék családja végleg szétesett: édesanyja a kislányával elköltözött Horgosról, azóta nem is látták. Így a két testvér sem találkozhatott azóta. Zoltán így emlékszik: mikor híre kelt annak, hogy a fia a migránsok által hátrahagyott dolgokat gyűjti, sok-sok csomagot kaptak, ami az év végéig is kitartott.

Anyagi gondjaik azonban továbbra is vannak, mert itt, Horgoson, a közeli mezőgazdasági cégnél csak 25 ezer dinár (nagyjából 70 ezer forint) egy fizetés. A most már 11 éves, ötödikes kisfiúnak nemrég megvették a használt tankönyveket, azonban kiderült, hogy ezek nem lesznek jók. – Az új tankönyvcsomag viszont 100 euróba is belekerül – mondja az édesapja.

Hogyan gondol vissza Zolika azokra a napokra, amikor nagyanyjával a migránsok által hátrahagyott holmikat gyűjtögette? – Arra nem is akarok emlékezni – válaszolja, miközben belelapoz abba a Bibliába, amit nemrég kapott ajándékba. A szombatisták adták neki, ő pedig a helyi katolikus templomba jár minden vasárnap ministrálni.

[caption id="attachment_7241" align="aligncenter" width="1000"]

Zolika a szombatistáktól kapott Bibliával (fotó: Farkas Norbert)[/caption]

Zoltán elmondja: mindig vannak kiadásaik, így eddig nem tudták elintézni a magyar állampolgárság felvételét sem. Kik próbáltak segíteni az elmúlt években Zolikán és milyen tervei vannak a családnak? Ez is kiderül a teljes riportból, amelyben arról is olvashat, hogy milyen most Horgoson élni és hol vannak most a migránsok. Keresse a lapot csütörtökig  az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon És hogy miről olvashat még 19. számban? Itt megnézheti.