Állami támogatásból vásárolt ingatlanokat a Tasó Lászlóhoz kötődő egyesület a képviselő feleségétől és a cégétől

Állami támogatásból vásárolt ingatlanokat a Tasó Lászlóhoz kötődő egyesület a képviselő feleségétől és a cégétől

A Gúth-Keled egyesület központja a Gencsy-kúria (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alaposan bevásárolt idén a Tasó László fideszes országgyűlési képviselőhöz kötődő nyíradonyi Gúth-Keled Idegenforgalmi és Természetvédelmi Közhasznú Egyesület: tavaly 150 millió forint támogatást nyert a Kisfaludy-programban, amiből ingatlanokat is vett, többek között a képviselő feleségétől, illetve a neje cégétől. Az egyesület által elnyert támogatás egy része így végső soron az országgyűlési képviselő családjához került. Az ingatlanok egyesülethez vezető útját a tulajdonlapok és térképek alapján göngyölítettük fel. Tasó László azt mondta: a 2015-ben történt kilépése óta nincs köze az egyesülethez, az pedig szerinte valótlan provokáció, hogy a családjánál landolt a támogatás egy része.

A Nyíradonyhoz tartozó Szakolykert hamisíthatatlan alföldi tanyatömb: a délelőtt érkezőt füstölgő kémények, az árokparton gyepelő kakas és háreme fogadja. Számomra nem idegen ez a miliő, de az ismeretlent itt hamar észreveszik: az érkező önkormányzati mikrobusz sofőrje hosszan meredt rám, amikor a Gencsy-kúriához sétáltam. Ami azt illeti, a jöttmentnek a kúria is szemet szúr: dombon áll és elegánsan kicsinosították.

Most már új, aszfaltos út is vezet oda (később tudtam meg, hogy az önkormányzat egy útfelújítási programból építette). A helyben kastélyként emlegetett műemléki épületbe bejegyezve működik történetünk főszereplője, a Gúth-Keled közhasznú egyesület, amelyet Tasó László vezetésével gründoltak többek között a turizmus fellendítésére. A kúriához tartozik egy szintén új, esküvőkre is foglalható csinos rendezvényház is.

Tasó László a Fidesz egyik legstabilabb bástyája Hajdú-Bihar megyében, választókerületében jelentős befolyása és tekintélye van. A 7600 lakosú Nyíradonynak 20 éven át volt polgármestere, politikai pályája csúcsán a harmadik Orbán-kormány idején járt, amikor előbb közlekedési államtitkár, majd a Miniszterelnökség államtitkára volt. 2016-ban azzal került a hírekbe, hogy a vagyonnyilatkozatából ingatlant, illetve földjei után járó támogatást hagyott ki – ezeket később korrigálta.

Támogatásból él az egyesület

Ismerői erős kezű választókerületi elnöknek tartják. Nyíradonyi kérdezősködésünk során nem botlottunk olyan emberbe, aki egyértelműen elégedetlenkedne a tevékenységével. Kétségtelen: Nyíradonyban az uniós és állami forrásoknak van látszatja, nem csupán a járásban betöltött szerepe, hanem fejlődése miatt is kiemelkedik a ligetaljai települések közül. Ugyanakkor feltűnő: bár Tasó László már hét éve nem polgármester, tapasztalatunk szerint azokért a beruházásokért is neki hálásak, amelyek éppenséggel már nem a polgármestersége idejére esnek. Aligha véletlenül. Tasó körzete minden beruházásán, rendezvényén ott van, látogatásait közösségi oldalán alaposan dokumentálja. Képviselői irodája mai napig a nyíradonyi városházán működik.

Az országgyűlési képviselőnek a Gúth-Keled egyesülethez papíron már nincs köze. Alapítója és 2015-ig elnöke is volt, de akkor a tagságát is megszüntette. Jó ismerősei azonban maradtak bent: egy elérhető lista alapján olyan tagjai vannak, akiket rokoni vagy munkakapcsolatok fűznek hozzá. Ő erre azt mondja, a hasonló gondolkodás és az alakulás körülményei hozták össze ezt a közösséget. Állítja: neki éppen annyira fontos a többi egyesület is a választókerületben, mint ez. Nyilatkozatai, az egyesület egyes ügyletei, a jelenleg is zajló és tervezett beruházások apróbb részletekig való ismerete viszont árnyalják az állítását.

Figyelemre méltó, hogy az egyesület nagy turisztikai desztinációkhoz mérhető beruházásáról is többet nyilatkozik a képviselő, mint Kres Tünde Tímea egyesületi elnök. Mint arról beszámoltunk, a legkényesebb igényeket is kielégítő, többszintes, 11 kisebb-nagyobb medencés wellnesshotelt, ifjúsági szállást építenének, rendezvényparkkal, fényerdővel és gasztrofaluval várnák a vendégeket. A beruházás összértéke – a már kétszer eredménytelenül zárult feltételes közbeszerzési eljárás alapján – 6 milliárd forint körül van. Az egyesület modern látogatóközpontja már közel a befejezéshez. Erre még 2017-ben 486 millió forintot nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (Top). Az összeg azonban nem fedezi a beruházást, sőt, még drágult is, már 655 millió forintnál tart.

Az ugyanakkor nem látszik, hogy a vadakban gazdag Gúthi-erdő értékeire építő egyesületnél miből futja ilyen nagy álmokra. Bár a szintén állami támogatás felhasználásával felújított Gencsy-kúriánál évek óta foglalkoznak programszervezéssel, vendéglátással is, a bevételeiből nem futná a beruházásokra. A bíróságtól lekért beszámolói alapján ugyanis a közhasznú egyesületnek minimális saját bevétele van: 2020-ban a bevételei 94 százaléka, egy évvel korábban a 98,7 százaléka származott támogatásból. Tasó ezt azzal magyarázta, az egyesület állami és uniós projekteket valósít meg. Különben az egyesülettel szemben októberben végrehajtást rendeltek el. A képviselő úgy tudja, hogy ennek egy korábbi tervezővel kialakult pénzügyi vita az oka.

Két ingatlan a képviselő feleségétől

Az egyesületnek 2019-ben Orbán Viktor miniszterelnök nyúlt a hóna alá, akkor egy határozattal közel 333 millió forint állami támogatás jutott a szakolykerti szervezetnek. Tavaly pedig a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) nyert 150 millió forintot. Erről Tasó László számolt be az egyesületi elnök és az MTÜ vezérigazgató-helyettesének társaságában a helyi sajtóban. A Téglási Krónika híradása szerint elmondta, a pénz a turisztikai fejlesztés kiviteli tervei és a közbeszerzési eljárás költségei mellett ingatlanszerzésekre fordítható.

Ezt követően idén indult látványos gyarapodásnak az egyesület ingatlanállománya. A megvásárolt telkek jellemzően nem a klasszicista stílusú kúria körül vannak, hanem a szintén felújított 473-as főút mellett, a város határában, ahol a látogatóközpont is készül. Ennek területét még 2018-ban vásárolta meg az egyesület egy nyíregyházi építőipari vállalkozótól, Bencze Antaltól, akinek az érdekeltségébe tartozó cégek (Debreceni Mélyépítő Kft. és KE-Víz 21 Zrt.) igen jól szerepelnek a közbeszerzési eljárásokon.

E köré álmodták a turisztikai birodalmat is, amely családokat, vadászokat, gyerekcsoportokat egyaránt kiszolgálhatna. A környező ingatlanok közül számos egykor szintén a nyíregyházi vállalkozó birtokában volt. Ezek közül akadt, amit Tasó László vásárolt meg – szerepel a vagyonnyilatkozatában –, más ingatlanok viszont a felesége 2015-ben alapított cégéhez, a Trend-Four-T Kft.-hez kerültek. Az egyesület két ingatlant is ettől a cégtől vásárolt meg – van, amelyik egy évet töltött a vállalkozásnál. Az egyik kivett udvar közel két hektár, a másik bő 6000 négyzetméter. Egyébként az ezek szomszédságában álló telek is a Trend-Four-T.-é, mögötte pedig az országgyűlési képviselő több mint 7 hektáros erdeje fekszik. Vásárolt az egyesület továbbá a Nyíradonyi Vagyonkezelőtől is egy közel kéthektáros területet, illetve magánszemélyektől egy másikat. Az iratok alapján a szervezet idén tavasszal ütötte nyélbe az ügyleteket.

A szóban forgó telkek vételárát októberben közérdekűadat-igényléssel próbáltuk megtudni, de az egyesületi elnök nem adta ki a szerződéseket, még csak nem is válaszolt. A Vagyonkezelőnek is nyújtottunk be adatigénylést, de Gólya Zoltán ügyvezető a törvényi kötelezettsége ellenére füle botját se mozdította. Ezért bírósági eljárást kezdeményeztünk a szerződések kiadása érdekében.

A kúriánál is éppen jó helyen voltak az ingatlanok

Eközben a kúria körüli birtok is hízik. Noha a telekalakítási eljárások miatt nehéz követni a történteket, a térképek alapján rekonstruálható a folyamat. Elöljáróban: az utóbbi években több, a kúriával szomszédos ingatlan a Tasó családhoz került, a képviselő szántók tulajdonosa lett, míg a felesége más ingatlanokat szerzett meg.

Tavaly nyáron aztán a Tasó Béla polgármester – Tasó László unokaöccse – vezette nyíradonyi képviselő-testület a kúria körül több ingatlant belterületbe vont, köztük Tasó Lászlóné ingatlanjait is. Az egyik ingatlan egy darabját aztán pár hónap múltán értékesítette az egyesületnek.

Egy másik – tehát immár belterületi – telkét pedig a Systema Consulting Group Kft. vásárolta meg. Így egészen furcsa helyzet alakult ki: a Systema tulajdonában álló ingatlan ugyanis a Gúth-Keled egyesület ingatlanegyüttesébe ékelődik. Ennek az üzleti tanácsadással foglalkozó cégnek a postaládája és az ingatlan bejárata is ugyanott van, ahol az egyesületé. Még érdekesebb, hogy a Systema ügyvezetője és egyik tulajdonosa az a Kres Tünde Tímea, aki az egyesület elnöke is. A társaság másik tagja pedig a nyíregyházi Fight Szolgáltató Kft., amely a korábban már említett Bencze család érdekeltsége, egykor Bencze Antal is volt a tulajdonosa.

Tasó László: Csak attól lehet vásárolni, akinek van eladó

Miután a képviselő felesége páratlan üzleti érzékről tett tanúbizonyságot, és minden jel szerint az MTÜ 150 milliós támogatásának egy része a Tasó családhoz került, egy hónapja e-mailben kerestem meg a képviselőt, a feleségét és Bencze Antalt is. Utóbbiak nem reagáltak. Tasó László viszont írásban is válaszolt, és egy nyíradonyi beszélgetésre is invitált.

Leszögezte: a Gúth-Keled egyesületnek 2015 óta nem tagja, az egyesület nem kért tőle tanácsot, döntéshozatalra külső segítség nélkül is képes. Mint mondta, a választókerület minden, a fejlődést és nemes célt szolgáló egyesülete számíthat a támogatására. Hangsúlyozta: üdvözli a Gúth-Keled közhasznú egyesület fejlesztési terveit is, amelynek megvalósulása hatalmas jelentőségű lenne az ország egyik leggyengébb tőkeerősségű térségében.

A vállalkozótól általa és a felesége cége által megvásárolt területekről azt mondta: Bencze Antal egészségi állapota miatt akarta értékesíteni azokat. Egy másik vállalkozóval kútba esett az üzlet, ezért ő és a neje cégének kínálta vásárlásra, amivel éltek. Fontosak tartja: 50 teherautónyi szemetet vittek el onnan.

Kérdeztük a feleségétől, illetve a cégétől az egyesülethez került ingatlanokról is. Azt felelte: ha egy szervezetnek a beruházásához ingatlanokra van szüksége, akkor csak attól lehet vásárolni, akinek van eladó, és ott, ahol területre van szükség; egyébként a neje ajándékozott is az egyesületnek. Hozzátette, nem érti, miért érdekes ez a sajtó számára, egyértelmű ugyanis – fogalmazott –, hogy törvénytelenség nem történt.

Megkérdeztük azt is, hogy nem tartja-e visszásnak, hogy az egyesület által az MTÜ-től elnyert állami támogatás egy része a Tasó családnál landolt. Erre úgy reflektált, hogy a „megfogalmazott provokatív, hamis állítással ellentétben a családomnál »nem landolt állami támogatás«”. Mint mondta, az egyesületi elnök tájékoztatása szerint a turisztikai ügynökség támogatása nem állami forrás.

Azt a felvetésünket, miszerint van-e olyan cél, hogy a nyíregyházi vállalkozó érdekeltsége kaphassa meg a több milliárd forint értékű turisztikai beruházás kivitelezését, rosszindulatú feltételezésnek nevezve visszautasította. – Amikor a feleségem cége megvásárolta azokat az ingatlanokat, honnan lehetett volna tudni, hogy azok később az egyesület beruházási helyszínei lehetnek? – kérdezett vissza. Hozzátette, a turisztikai beruházásra feltételes közbeszerzési eljárás van folyamatban, és mivel már a harmadik eljárás folyik, és az is húzódik, nem biztos, hogy az egyesület megkapja majd a remélt támogatást. Anélkül pedig le kell mondani a Ligetalján példátlan lehetőséget jelentő beruházásról.

A cikk a Helyközi járat program keretében valósult meg, amely a Partizán támogatásával jött létre, hat magyar szerkesztőség projektjeként. Ha teheti, támogassa munkánkat. Támogatással és ötletekkel kapcsolatban írjon a helykozijarat [at] gmail [dot] com címre.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang karácsonyi dupla számában jelent meg december 17-én.