Mikrovállalkozás a többmilliárdos közbeszerzés nyertese

Mikrovállalkozás a többmilliárdos közbeszerzés nyertese

A hotel látványterve (Forrás: Közbeszerzési Értesítő)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy nyíregyházi árufuvarozással foglalkozó társaság, a K-Trans 21 Kft. építheti meg a Tasó László fideszes országgyűlési képviselőhöz kötődő Gúth-Keled Idegenforgalmi és Természetvédelmi Közhasznú Egyesület többmilliárdos szállodaberuházását. Ehhez a nyíradonyi székhelyű egyesület állami támogatásból vásárolt ingatlanokat többek között a politikus felesége kizárólagos tulajdonában álló cégtől. A szállítmányozási cég több mint 5,4 milliárd forintért vállalta a megépítést.

Hogy milyen nagyot álmodtak a Gúth-Keled Egyesületnél, arról az is árulkodik, hogy a szervezetnek többször kellett nekifutnia a közbeszerzésnek. A jelentkezők ugyanis túl drága ajánlatokat adtak, ezért egymás után többször eredménytelennek nyilvánították az eljárást. A K-Trans 21 sikere több szempontból is figyelemre méltó: részben a cég szállítmányozási profilja miatt, részben pedig azért, mert olyan kelet-magyarországi építőipari nagyágyúkat körözött le, amelyeknek jóval nagyobb építőipari kapacitásai és tapasztalatai vannak. A K-Trans a cégadatbázis alapján egy mindössze 10 alkalmazottat foglalkoztató mikrovállalkozás. A megelőzöttek között volt a Zemplénkő Kft., a debreceni Keviép és a Debreceni Mélyépítő Holding (DMH) is. Érdekesség, hogy ezúttal a nyíregyházi Bencze család érdekeltségében álló Ke-Víz 21 Zrt. közvetlenül nem indult a tenderen, ugyanakkor a Debreceni Mélyépítő Holdingnak van köze hozzá, hiszen a DMH a Ke-Víz leányvállalata.

A K-Trans 21 Kft. nyertes árajánlata egyébként mintegy 400 millióval alacsonyabb, mint az előző eljárásban kínált legalacsonyabb ár volt. A nettó 5,4 milliárdos beruházás áfával már a 7 milliárdhoz van közelebb. A szállodaépítés azonban még ennél is drágább lett volna, ezért aztán korábban visszavágták a terveket, emiatt került ki az ételbemutató és egy öltözőkkel, lelátóval szerelt teniszcsarnok is. Így is impozáns azért a nyíradonyi álom: többszintes, 11 kisebb-nagyobb medencés wellnesshotel, ifjúsági szállás épülhet. Építenek hozzá rendezvényparkot, fényerdőt, quadtárolót, de gasztrofalu is színesítheti a kínálatot.

A Gúth-Keled Egyesület beruházását külön érdekessé teszi, hogy – mint arról decemberben részletesen írtunk – az egyesületnek nincs pénze ilyen nagy fejlesztésre. Sőt, az Országos Bírói Hivataltól lekért beszámolói alapján alig van piaci bevétele, az előző években jövedelme több mint 90 százaléka állami támogatásból származott.

Ezért írtak ki annak idején feltételes közbeszerzést, a turisztikai beruházás megindításához ugyanis előbb támogatást kell szerezni. Ennek folyósítója majd a Magyar Turisztikai Ügynökség is lehet, amely az ingatlanvásárlások és a tervek elkészítésére 150 millió forintot már adott az egyesületnek. Ebből futotta a helyszínként szolgáló ingatlanok megvásárlására. Az egyesület több területet Tasó László nejének cégétől, a Trend-Four-T Kft.-től vásárolt meg, más ingatlanok pedig magától Tasó Lászlónétól kerültek az egyesülethez.

A szállítmányozási vállalkozás eddig a közbeszerzési tendereken nem mutatott különösebb aktivitást. A közbeszerzési adatbázisban egyetlen nyertes pályázatukat találtuk: a Hajdúsági Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás megrendelésére a nyíracsádi lerakó rekultiválását végezték.

Mindenesetre a K-Trans 21 közbeszerzések nélkül is eredményesen működik: az értékesítésből befolyó árbevétele 2019-ben és 2020-ban meghaladta az 1,4 milliárd forintot. A társaság nevében különben a 21-es szám nem véletlenül szerepel. A céget ugyanis még 2011-ben a már említett Ke-Víz 21 Zrt. alapította, amely a nyíregyházi Bencze család és id. Bencze Antal érdekeltsége. Az alapítás után egy évvel viszont újrakeverték a kártyákat: a Ke-Víz kiszállt, és az egyik Bencze fiú mellett két másik személy vált az árufuvarozó kft. tulajdonosává.

A Bencze fiú ugyan azóta már nincs a cégben, de az egyik tulajdonos azóta is Csáthi Zoltán, aki a KeVíz Zrt. alkalmazottja, Linkedin-profilja szerint vezérigazgatói tanácsadó. Csáthi különben alapítója és résztulajdonosa volt annak a nyíradonyi székhelyű társaságnak – az Euro-Kom 99 Építőipari Kft.-nek –, amelyet 2018 óta már Tasó László országgyűlési képviselő és a felesége birtokol (az Euro-Kom 99. Kft.-ben különben az országgyűlési képviselőé a kisebbségi, 40 százalékos tulajdon, ez a vagyonnyilatkozatában is szerepel).

A K-Trans 21 Ke-Víz 21-es kötődései azért is érdekesek, mert a szóban forgó beruházás helyszíneként szolgáló területek közül korábban több is Bencze Antalé volt, akivel Tasó László is üzletelt. Erre vonatkozó felvetésünkre decemberi cikkünkben az országgyűlési képviselő felelte, azért vásárolta meg az ingatlanokat ő és a felesége, mert Bencze Antal egészségi állapota miatt értékesíteni kívánta azokat. Akkor azt is megkérdeztük, hogy van-e olyan cél, hogy a nyíregyházi vállalkozó érdekeltsége kaphassa meg a több milliárd forint értékű turisztikai beruházás kivitelezését. Ezt rosszindulatú feltételezésnek nevezve visszautasította. – Amikor a feleségem cége megvásárolta azokat az ingatlanokat, honnan lehetett volna tudni, hogy azok később az egyesület beruházási helyszínei lehetnek? – kérdezett vissza.

Gyarapodó ingatlanok
Tasó László számos nyíradonyi ingatlan tulajdonosa. A képviselőnek a Gúth-Keled egyesület tulajdonában álló Gencsy-kúria körül is több szántója van, emellett a turisztikai beruházás helyszíne közelében is több ingatlant, köztük erdőt birtokol. A frissen leadott vagyonnyilatkozata szerint tavaly tovább bővítette ingatlanállományát. Beszámolója szerint egy 3000 négyzetméteres és egy bő 4000 négyzetméteres zártkerti ingatlant vásárolt meg.

 A cikk a Helyközi járat program keretében valósult meg, amely a Partizán támogatásával jött létre, hat magyar szerkesztőség projektjeként. Ha teheti, támogassa munkánkat. Támogatással és ötletekkel kapcsolatban írjon a helykozijarat [at] gmail [dot] com címre.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/7. számában jelent meg, február 11-én.