Miért szerzett 70 százalékot a fideszes jelölt a jómódú Pest megyei településen?

Miért szerzett 70 százalékot a fideszes jelölt a jómódú Pest megyei településen?

Dunabogdány strandja (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A parlamenti választáson Pest megye 3-as számú választási körzetében Dr. Vitályos Eszter (Fidesz–KDNP) a szavazatok 52,90 százalékának megszerzésével országgyűlési képviselő lett, második helyen jócskán lemaradva Buzinkay György (összellenzéki) jelölt végzett, 36,37 százalékkal. Ha településekre lebontva nézzük az eredményeket, akkor Vitályos Eszter Dunabogdányban közel 70 százalékot szerzett, ami kimagasló eredmény. Különösen érdekes ez az arány annak fényében, hogy Bogdány nem egy borsodi mélyszegény falu, hanem egy módos község a budapesti agglomerációban. 

Hogy miként jött össze a fideszes hetven százalék, azt szeretném most kideríteni. Ez nem Győr (ott is jártunk riporton – a szerk.), ahol 132 ezer embert lehet megkérdezni, itt csak háromezren laknak. De ők is jobbára otthon vannak, ki flexet tart a kezében, ki zsúrt a teraszon. A szabadstrand – ahová állatot bevinni tilos! – melletti sétányon jobbára kirándulók levegőztetnek gyereket és kutyát, fogalmuk sincsen a helyi választási eredményről. – De a vége jó lett – mondja egy idősebb házaspár a padon ülve –, így biztosan nem viszik el a fiunkat katonának Ukrajnába. 

„Elesett a lúd a jégen, majd fölkel a jövő héten” – idézi a játszótér mellett a népdalt Kodály Zoltán egyik helyi tanítványa, mint később kifejti, megítélése szerint a jövő hét az elkövetkezendő négy esztendő lesz. A szintén helybéli Magyar Tivadarnak ennél is határozottabb véleménye van. 

– Vitályos Eszter az uniós pénzek fő elcsalója. (Vitályos 2018. május 22-től megválasztásáig az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára volt.) Természetesen népszerű egy olyan országban, ahol a biodíszlet lakosságot pincesötétben tartják, és trágyán nevelik a Fidesz-maffiózók – teszi hozzá, majd így folytatja: 

– Sajnos érthetetlen számomra is ez a szellemi sötétség, ami Dunabogdányban is jelen van, pedig többnyire értelmesnek tartottam a lakosságot. Amúgy meg ha Orbán nem tartaná fönn magának az ellenzéki bohócokat, akkor már leváltotta volna a nép ezt a sleppet. 

Felvetem neki, többen nehezményezik, hogy az ellenzékiképviselő-jelöltek egyszer sem jöttek el ide kampányolni. Erre azt válaszolja, hogy egy óra személyes jelenlét és beszéd nem fogja megváltoztatni „a kőagyúak politikai véleményét”. Mint mondja, Vitályos Eszter sem a Fidesz politikai programjával jelent meg a településen, hanem „önreklámozás” céljából. „Mert ugye az uniós pénzek az ő kezén folynak keresztül. A Fidesznek nincs programja egy évtizede! Egyedül a Mi Hazánk Mozgalomnak (MHM) van felelős pártprogramja! Nincs bajom a Fidesz győzelmével, a bő kétharmad a fő probléma, mert ez gyakorlatilag egypártrendszert takar. Az lett volna az igaz eredmény, ha az MHM a mérleg nyelve lehetett volna.” 

A dunabogdányi eredmények megértéséhez érdemes figyelembe venni, hogy ez egy sváb falu. A svábok pedig a második világháború utáni kitelepítések miatt zsigerből gyűlölik a kommunistákat. Márpedig Gyurcsány Ferenc kommunista – mondják többen is. 

Putyinért hisztizni luxus 

Szép Zoltán Dunabogdányban élő, Budapesten dolgozó IT-szakember. Civil szavazatszámláló-bizottsági tag volt a választáson Füzesabonyban. Vitályos Esztert korábban nem ismerte, pedig mint mondja, „elég rendesen követem a politikát”. 

– Először csak csodálkoztam. Átadják az új óvodát, és megjelenik. Aztán sváb bál van Bogdányban, és ott van, beöltözve. Kivágnak egy fát a 11-es út mellett, és Vitályos akkor sem hiányzik. És így tovább. Ő mindenhol ott volt, miközben Buzinkay György a világon semmit nem csinált. Úgy mondom ezt, hogy négy évvel ezelőtt a Momentumra szavaztam (Buzinkay a Momentum jelöltje volt az összellenzékben április 3-án). Úgy mondom ezt – folytatja –, hogy amikor a mostani választási kampányban volt a Momentumnak Szentendrén egy előadása, akkor elmentem oda. Ennek ellenére Buzinkay Györgyről soha semmit nem hallottam. Én is azért szavaztam rá, mert úgy gondoltam, csak az ellenzéki összefogás tudja leváltani a Fideszt. 

– Itt, Dunabogdányban magasabb az életszínvonal, mint Borsodban. Az itteniek hogyan élték meg az elmúlt 12 évet? Jobban élnek? 

– Én is sokkal jobban élek. Tizenéve csak külföldi cégeknek dolgozom, nagyon sokat beszélgetek más emberekkel, németekkel, svájciakkal, franciákkal. Nekik teljesen más a felfogásuk az európai uniós demokráciáról, mint nekünk, ez biztosan hatott rám. Ez az egyik. A másik: én ráérek azon hisztizni, hogy miért vegzálják a melegeket, miért dörgölőzünk Putyinhoz. Megengedhetem magamnak, hogy dühöngjek. De el tudom képzelni, hogy egy kis faluban élek, vagy bárhol, ahol sokkal nehezebb az életem, sokkal nagyobb problémáim vannak. Van Orbán, aki mindentől megvéd engem meg a gyerekeimet is, plusz mindent megcsinálnak helyettem – megértem azokat az embereket, akik behúzzák az ikszet a Fidesz mellé. Mert egyszerűen nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy ilyen dolgokért hisztizzenek, mint én. Hát kit érdekelnek a melegek, ha énnekem nem lesz közmunkám? Kit érdekelnek a tanárok jogai, ha nem lesz tüzelőm? Szerintem ez egy más szint. 

Itt, Bogdányban tényleg masszív támogatottsága volt a Jobbiknak. Szerintem erősen bejött, talán még jobban, mint amit most az elemzők magyaráznak, hogy a Jobbik szavazóbázisa átszavazott a Fideszre. A Fidesznél kirekesztőbb párt most nem kell, ha ezt az irányt képviseled – teszi hozzá. 

Egy másik megszólalóm helytörténeti kutatásokat végez Dunabogdányban, meg mást is. Ezeket azért nem írhatom le részletesen, mert kérte, nyilatkozata név nélkül jelenjen meg. Kérdéseimre hosszabban válaszol, mint amekkora az egész cikk, ezért csak szemelvényeket tudok mutatni belőlük. 

Azt mondja, a helyiek többsége pragmatikus, józan, meg tudják állapítani a saját bőrükön, mely kormányzatok alatt mit kaptak, mit vettek el tőlük. Nem lehet bebeszélni nekik, hogy jobban élnek, ha egyébként rosszabbul, és fordítva. Úgy véli, az életszínvonal tekintetében az úgynevezett jobboldal hagyományosan jobban teljesít, mint a bal. Van fejlődés a településen. Lehetne persze több is, de azért van. Például új óvoda épült az előző ciklusban. És a település költségvetése is folyamatosan növekszik. Ma hozzávetőleg kétszer akkora, mint 2014-ben volt. Miközben az önkormányzat adósságát is átvállalta kormány. 

A munkát és a teljesítményt többre becsülik itt a henyélésnél, az üres beszédnél. Ezért például a teljesítmény nélküli „alapjövedelem” vagy csak simán a gyerekek után járó pénz gondolata idegen. Sokan azt érzik zsigerből, hogy ez semmi jóra sem vezet, természetellenes. Ahogy a tettek nélküli üres beszéd, hadoválás is ellenérzéseket szül. 

A többség, mondjuk úgy – mondja –, lehet, hogy nem eléggé polgárosult, ezért hajlanak a határozott és erős vezetést támogatni. A történelemből tudják, hogy errefelé csak erős vezetők idején ment jól az ország sora. A többségnek van valamilyen történelmi távlatú szemlélete, még ha esetleg az egyszerűnek is tűnik a fővárosból nézve. 

Idegenek a nyugatos, „furcsa” magatartásformák 

Dunabogdányban az országos átlagnál erősebb a hagyománytisztelet, a konzervatív világlátás, ezért a mindenféle nyugatos, „furcsa” magatartásformák, irányultságok, divatok finoman szólva is idegennek hatnak itt – véli informátorom. A hagyománytisztelő helyi svábok is sokszor hüledezve nézik, mi folyik manapság Németországban. Pedig 20–30 éve még áhítattal nézték, néztük – mondja. 

Szerinte a jól működő polgári demokráciában nagyon nagy szükség van egy felkészült, haladó és hazaszerető ellenzékre, ezért látja szükségesnek, hogy a mai ellenzék is kijózanodjon végre, mert kellenek ők is nagyon az ország hosszú távú, stabil működéshez, mint valós alternatíva. A túl sokáig tartó korlátlan hatalom megront bárkit, a jelenlegi kormányt is, de bármelyik másikat is – teszi hozzá. 

Buzinkay: minket nem hívott senki sehova 

Dunabogdányban bárkivel beszélgetve visszatérő Momentum, illetve momentum, hogy Buzinkay György a választási kampányban nem járt a faluban. Az érintett így nyilatkozott erről a Magyar Hangnak, saját Facebook-posztját idézve: „Volt február elején egy belsős – élő megkérdezésen alapuló, azaz a legmegbízhatóbb fajta – közvélemény-kutatásunk a Pilis-Dunakanyarból. Ebben a teljes népességben a közös lista 42 százalékon állt, én 38 százalékon, Márki-Zay Péter 36 százalékon. És persze volt 30 százalék bizonytalan. A vége az lett, hogy mi pont annyit kaptunk itt, mint ahogy MZP állt, 36 százalékot, a bizonytalanok közül pedig majdnem 20 százalékot állított Orbán a maga oldalára. Tehát csinálhat akármit a helyi jelölt, csinálhat akármit az ő csapata, a nap végén a miniszterelnök-jelölt megítélése alapján szavaznak az egyéni jelöltre is. Nem tehetjük egy személyben felelőssé Márki-Zayt, de azt nem tagadhatjuk le, hogy ez a választás rajta és az ő csapatán ment el. Lehet, hogy nem nyerhettünk volna egy »tökéletes vezetővel« sem, de ennél egészen biztosan jóval szorosabb eredményt kellett volna hoznunk.” 

Arra a felvetésre, hogy a helyiek szerint csak a fideszes jelölt látogatott el Dunabogdányba, ő és a másik öt jelölt nem, Buzinkay ezt válaszolta: „Voltunk szórólapozni, kopogtatni és pultozni is, de Vitályos Eszter tudtommal meghívásos eseményeken vett részt, minket meg nem hívott senki sehova.”

Schuszter Gergely, Dunabogdány független polgármesterének válasza is tanulságos: „Szívesen válaszolok bármilyen kérdésre, amelybe Önt és Újságját érdemi információkkal segíteni tudom. Ebben a témában azonban nem tudok Önnek érdemben segíteni. Független polgármesterként nem veszek részt országos politikai kérdésekben. Fórumokon sem veszek részt. A képviselő-testületi munkában politikai kérdésekkel nem foglalkozunk. Azt gondolom, érdemi információval nem tudom Önt segíteni. Elnézést, ha csalódást okoztam!” 

Gratulálva a dunabogdányi 70 százalékhoz és a képviselői mandátumhoz, kérdéseimmel megkerestem Vitályos Esztert is. Semmit nem reagált. Persze ez érthető, mert ahogyan Orbán Viktor mondta április 3-án, a választás estéjén: „Minél nagyobb a győzelem, annál nagyobb szerénységre van szükség”.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/16. számában jelent meg április 14-én.

A cikk a Helyközi járat program keretében valósult meg, amely a Partizán támogatásával jött létre, hat magyar szerkesztőség projektjeként. Ha teheti, támogassa munkánkat. Támogatással és ötletekkel kapcsolatban írjon a helykozijarat [at] gmail [dot] com címre.