Elítélték a Traubisoda palackozóját

Elítélték a Traubisoda palackozóját

A debreceni Traubi-üzem (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még mindig nem zárult le az egykor népszerű Traubisodát az új évezredben jogszerűen előállító debreceni Ráthonyi Kft. felszámolása. Az eljárást végző Ceres Gazdasági Tanácsadó és Felszámoló Kft. ügyvezetője lapunk érdeklődésére ezt megerősítette. A vagyonelemeket értékesítették. Az elektronikus értékesítési rendszer honlapja szerint a meghirdetett vagyon – beleértve a 3,5 hektáros területet, valamint a bejegyzett, húszéves jogi vita után megszerzett Traubisoda és más márkaneveket is – 1,1 milliárd forintért kelt el. Az üzemet tartalmazó ingatlant a tulajdonlapja szerint a szolnoki – időközben Budapestre áthelyezett székhelyű – Zöld Világ 2000 Kft. vásárolta meg. Érdeklődésünkre Pápai Zsolt ügyvezető azt is elmondta: majdnem százszázalékosan megtérülhet a hitelezők kára, a pénz rendelkezésre áll, egy földterület vár még új gazdára. Ennek értékesítését a megyei kormányhivatal fogja elvégezni – magyarázta.

A Ráthonyi Kft.-t és a Traubi márkát végső soron egy elnyert uniós beruházás állította földbe. Miután ugyanis a Ráthonyi Kft. két évtizeden át tartó jogi hercehurca után kizárólagos használója lett a Traubisoda márkanévnek, a cég a 2010-es évek elején – még az előző uniós pénzügyi ciklus idején – debreceni palackozóüzemének bővítését, modernizálását tervezte.

A társaság a kis- és középvállalkozások elavult telephelyeinek fejlesztésére kiírt pályázaton indult, amely a versenyképesség javítását célozta. A Ráthonyi Kft. nem panaszkodhatott a lapjárásra: háromszor is sikerrel pályázott, összesen 300 millió forint állami és uniós támogatáshoz jutott. A cég ügyvezetője és több másik munkatársa azóta bírósági eljárás vádlottjává vált elszámolási problémák miatt.

Mivel a szóban forgó uniós pályázat a Traubisoda üzem átfogó fejlesztéséről szólt, a kérelmek benyújtása elhúzódott. Ezért a cég közös eljárásban kérte a használatba vételi engedélyek kiadását. A határ idő azonban szorított, a pályázatban közreműködő irányító hatóság ugyanis előírta, hogy 2016. június 15-éig feltétlenül le kell zárni a beruházást. Ez azért is fontos, mert az elnyert támogatás utolsó részletét nem fizetik ki, ha nincs meg a használatba vételi engedély, de a finanszírozást biztosító állami szerv akár el is állhat a támogatástól. 

2016-ban az építésügyek még a helyhatóságokhoz, nem a kormányhivatalokhoz tartoztak. Mint arról beszámoltunk, a cég az engedélyekről – a vádirat szerint – úgy gondoskodott, ahogy az átlagember elképzeli, ha okosba’ kell valamit intézni: a debreceni polgármesteri hivatal műszaki osztálya az utolsó napon, június 15-én, munkaidő után, este negyed tízkor adta ki az engedélyt. A hivatal dolgozójának határozatát L. Mihály osztályvezető is jóváhagyta. Ám ez még nem volt jogerős, mivel fellebbezhettek (volna) a szomszédos ingatlantulajdonosok. A határozatot azonban ők meg sem kapták. Másnap ugyanis a cég alkalmazottja – a vád alapján – egy visszadátumozott és hamis irattal bement a hivatalba, amely szerint a szomszédok hozzájárulásukat adták, és lemondtak fellebbezési jogukról. A valóságban mások írták alá az iratot a 49 érintett személy helyett. A dokumentumokat a vádirat szerint valaki az elsőrendű vádlott cégvezető megbízásából készítette. A polgármesteri hivatal műszaki osztálya ki is adta a hamis irat alapján a jogerős határozatot. Ugyanígy intézték a másik engedélyt is. Arról viszont nem esett szó az iratokban, hogy a hivatalnokok kaphattak-e valamilyen ellenszolgáltatást.

Az ügyben az engedélyeket intéző három hivatali dolgozót közokirat-hamisítással vádolták meg. A Ráthonyi Kft. tulajdonos-ügyvezetőjét és két alkalmazottját emellett költségvetésből származó pénzeszközökre előírt elszámolási kötelezettség megszegése miatt emeltek vádat. Egyikük sem ismerte be a bűncselekmény elkövetését.

Újdonság, hogy időközben a Debreceni Járásbíróság ítéletet hozott az ügyben, az ügyvezetőt és az alkalmazottait első fokon elítélték. Az ügyvezetőt a vád módosítása után költségvetési csalás bűntettében és kétrendbeli, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében mondták ki bűnösnek.
A másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás és bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás, míg harmadrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás bűntettében és közokirat-hamisítás bűntettében ítélték el. Ezért az elsőrendű vádlott volt ügyvezetőt a bíróság 1 millió forint pénzbüntetésre ítélte, a másod- és harmadrendű vádlottat is 3 évre próbára bocsátotta – közölte érdeklődésünkre a bíróság.

A járásbíróság ugyanakkor az ügy további vádlottjait, vagyis az egykori hivatalnokokat felmentette a bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás vádja alól. A bíróság szerint ugyanis nem volt bizonyítható a törvénytelenség. Az ítélet viszont egyik vádlott esetében sem jogerős, mivel fellebbeztek.

A Ráthonyi Kft. egykori debreceni üzemében ma különböző vállalkozások működnek. A telekre bérlőt kereső ügynökség korábban érdeklődésünkre a Traubisoda márkanévről azt mondta: az új tulajdonos használatba is adná, de végleg is hajlandó megválni tőle. Egyéni árajánlatot lehet kérni a Traubisoda márkanévre.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/41. számában jelent meg október 8-án.

Ez a cikk a Helyközi Járat keretében valósult meg, ami a Partizán támogatásával jött létre hat magyar szerkesztőség közös projektjeként. 

Tarts velünk, szállj fel a Helyközi Járatra! Ha van egy jó sztorid oszd meg velünk és ha teheted támogasd munkánkat, hogy hosszú távon, kiszámíthatóan és magas színvonalon tudjunk dolgozni. Támogatással és ötletekkel kapcsolatban írj nekünk a helykozijarat [at] gmail [dot] com címre.