Jogerősen elítélték a Traubisoda egykori palackozóját

Jogerősen elítélték a Traubisoda egykori palackozóját

A debreceni Traubi-üzem (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb részletek derültek ki a Traubisodát hosszú pereskedés után jogszerűen palackozó cég bedőlésének körülményeiről. Lezárult ugyanis a Ráthonyi Kft. elleni bírósági eljárás, a Debreceni Törvényszék jogerős ítéletet hozó tárgyalásán lapunk is részt vett.

A legendás italmárkát palackozó cég ügyéről tavaly írtunk. A felszámolás alá került vállalkozás egy nagyszabású üzemfejlesztés után rogyott meg. A cég ugyanis a 2010-es évek elején szintet lépett volna: a két évtizedes névhasználati jogvita után a Ráthonyi Kft. elavult debreceni palackozóüzemének fejlesztését, bővítését tervezte uniós forrás felhasználásával. Az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség pályázatán háromszor is sikerrel indult, összesen 300 millió forint támogatást nyert el. Mivel mindhárom pályázat a Traubisoda üzem átfogó fejlesztéséről szólt, a kérelmek benyújtása elhúzódott. Ezért közös eljárásban kérték a használatbavételi engedélyeket. Az uniós pályázatban közreműködő irányító hatóság előírta, hogy 2016. június 15-éig feltétlenül le kell zárni a beruházást. Ennek azért van jelentősége, mert az elnyert támogatás utolsó részletét nem fizetik ki, ha nincs meg a használatbavételi engedély, de akár el is állhatnak a támogatástól.

Az engedély beszerzése azonban szó szerint az utolsó pillanatra maradt. Az építésügyi feladatokat akkor felügyelő polgármesteri hivatal műszaki osztályának alkalmazottai késő estig túlóráztak, hogy kiadhassák az engedélyt a Ráthonyi Kft.-nek.

Ám ez a határozat még nem volt jogerős, mivel fellebbezhettek (volna) a szomszédos ingatlantulajdonosok. A vádirat szerint azonban a határozatot ők meg sem kapták. Másnap a cég alkalmazottja – a vád alapján – egy visszadátumozott és hamis irattal bement a hivatalba, amely szerint a szomszédok hozzájárulásukat adták, és lemondtak fellebbezési jogukról. A 49 érintett helyett mások írták alá az iratot. A műszaki osztály ki is adta a hamis irat alapján a jogerős határozatot. Ugyanígy intéztek egy másik engedélyt is.

A Ráthonyi Kft. elítélt egykori tulajdonosa-ügyvezetője – aki az ügy elsőrendű vádlottja volt – a bíróságon arról beszélt, hogy a kivitelezést végző cég dolga lett volna a szakhatósági engedélyek beszerzése. Ám lassan dolgoztak, ezért bíztak meg egy másik vállalkozást. A cég egykori ügyvezetője állította, nem volt tudomása arról, hogy hamisak az aláírások. A bíróság nem hitte el neki: költségvetési csalás és felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében mondták ki bűnösnek. Jogerősen 1 milliós pénzbüntetésre ítélték, két alkalmazottja próbára bocsátással megúszta. Az engedélyeket papírozó polgármesteri hivatali alkalmazottak szintén megúszták az ügyet, az ügyészség nem tudta bizonyítani, hogy tudniuk kellett az aláírások hamis voltáról.

– Kétségtelenül szokatlan, hogy este 9-kor adnak ki egy engedélyt, majd másnap bevisznek egy okiratot, amelyben az érintett szomszédok lemondtak a fellebbezési jogukról – mondta a másodfokon eljáró bíró, hozzátéve, nem kizárt, hogy ez mégis lehetséges. Kétséget kizáróan viszont nem állapítható meg a bűncselekmény – indokolta a bíró a három hivatali dolgozó felmentését. Ennek azért is van jelentősége, mert miután az építésügyek a kormányhivatalhoz kerültek, az érintett dolgozók is átkerültek a kormányhivatalhoz. Az ügy kirobbanása után kitették őket a kormányhivataltól, büntetőeljárás hatálya alatt álló személy ugyanis nem lehet kormánytisztviselő.

A Ráthonyi Kft. felszámolása még nem ért véget. Ezt a felszámolást végző Ceres Gazdasági Tanácsadó és Felszámoló Kft. ügyvezetője már korábban megerősítette, miként a tárgyalás után a Ráthonyi Kft. elítélt egykori vezetője is. ơ lapunk érdeklődésére azt mondta, bíróságon támadták meg a felszámolási eljárást. A felszámoló a márkanevet és a cég volt debreceni, Alma utcai telephelyét is értékesítette, ma ott különböző vállalkozások működnek.

 

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/14. számában jelent meg április 1-jén.