Kiállnak az elbocsátástól fenyegetett pécsi tanár mellett

Kiállnak az elbocsátástól fenyegetett pécsi tanár mellett

Fotó: Cseri László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelenlegi és egykori tanítványai, szülők, az iskolája, pedagógusszervezetek és ismeretlenek fejezték ki szolidaritásukat az elmúlt napokban Jancsula Dezső pécsi általános iskolai tanár mellett. A közel 40 éve a pályán lévő tanárt azért ítélte a bíróság pénzbüntetésre, mert tavaly szeptemberben a táskájánál fogva visszatartott egy, az iskola előtt cigarettázó tinédzsert. Ha az ítélet jogerőssé válik, Jancsula Dezsőt ki kell rúgni állásából, és három évig nem is térhet vissza a pályára. A történtek közfelháborodást keltettek Pécsett, péntekre tüntetést is szerveznek az iskola elé.

Jancsula Dezső egy olyan lakótelepi általános iskolában tanít, amelynek nincs udvara, az épületbe közvetlenül az utcáról lehet bejutni. Nagyvárosokban nem ritkák az ilyen oktatási intézmények. Kedvelt hely a környék az iskolakerülő középiskolások körében is, olykor ide járnak cigarettázni, rendszeresen előfordult, hogy a kisebbeket zaklatták. Tavaly ősszel is volt egy ilyen időszak, amikor odaszoktak. Egy ilyen bandázó csoport keveredett konfliktusba a Pécsi Apáczai Csere János Nevelési Központ I. számú Általános Iskolájának tanárával.

A köztiszteletnek örvendő pedagógus az esetről azt mondta: azon a csütörtökön a hozzá hasonlóan az iskolában tanító feleségéért és gyermekükért fordult be az iskolába. Az őt ismerő középiskolás tinédzserek – egy részük korábban oda járt – már az érkezésekor beszólogattak neki. Szóváltás közte és a galeri között korábban is előfordult: mások mellett ő is felszólította korábban őket, hogy ne az iskola előtt dohányozzanak. – Ha én 60 évesen ott rágyújtanék, 100 ezer forintra büntethetnének. Aki figyelmezteti a tilalomra a cigarettázó diákokat, azt keresetlen hangnemben küldik melegebb éghajlatra – mutatott rá a probléma egyik szeletére a Dezső bácsiként emlegetett férfi.

– A durva sértegetések ellenére sem veszítettem el a fejemet. Egyiküknek – aki nem dobta el a cigarettáját – azt mondtam: akkor most bejössz velem az igazgatói irodába. Miután azt felelte, hogy nem jön, megfogtam a táskája pántját. Megfeszítette magát, dulakodtunk. Hangsúlyozom: nem ütöttem meg a fiút – magyarázta az iskolában magyart, történelmet és állampolgári ismereteket tanító pedagógus.

 

Azt mondta, egyébként azért akarta az igazgatói irodába vinni a középiskolás fiatalt, hogy az általános iskola igazgatója értesíthesse a rendőrséget, vagy legalább szót érthet vele, mert amikor korábban tanította őt, az igazgató konfliktushelyzetben is tudott rá hatni.

A történtek azért eszkalálódtak, mert a Jancsula Dezső és a fiú között támadt dulakodásra csődület alakult ki. Ekkor jött ki az iskolából egy takarítóként alkalmazott férfi, aki szintén válogatott sértéseket kapott. Mint Jancsula Dezső mondja, a takarító ezeket nem nyelte le. A sértegető után eredt, és a fiú ütötte meg előbb a takarítót kétszer. Ezt követően kerültek földre, ahol a takarító bántalmazta a fiút. Az esetet ekkor már mobiltelefon rögzítette, hivatalból indult rendőrségi eljárás. Ezen szúrta ki a nyomozóhatóság, hogy Jancsula Dezső éppen visszatartja a fiút.

A tanár a történtek folytatásáról azt mesélte: később megszűnt a fiú ellenállása. Be is mentek az igazgatói irodába, de éppen nem volt ott az igazgató. A tinédzser aztán a beszélgetés után távozott. A pedagógus elmondása szerint másnap bement a fiú apja az igazgatóhoz, és közölte: nem kívánnak a rendőrséghez fordulni.

Az említett verekedés miatt elindult eljárásban tanúként hallgatták meg Jancsula Dezsőt. Idén tavasszal viszont már vádlottként személyi szabadság korlátozásával gyanúsították meg. – Nyomozati szakban nem tiltakoztam a vádak ellen, hiszen valóban a táskájánál fogva tartottam vissza a fiút, ahogy a vádiratban szerepel. Nem mosakodtam, így benne maradtam az ügyben vádlottként. Azt ugyanakkor sosem ismertem el, hogy ezzel bűncselekményt követtem volna el – mondta lapunknak Jancsula Dezső, akit kirendelt védő képviselt a gyanúsítotti kihallgatásán.

Tárgyalást kért az ügyben

Megkerestük az ügyben ítélkező bíróságot is. A Pécsi Törvényszék azt közölte: 18. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette miatt Jancsula Dezsőt 170 ezer forint pénzbüntetésre ítélték. Kérdésünkre elárulták: erre tett indítványt az ügyészség is. Mint írták, a vádlott beismerő vallomást tett. A Pécsi Járásbíróság határozata viszont nem végleges, mivel a tanár tárgyalás megtartását kérte. A bíróság tárgyalási napot viszont még nem tűzött ki. A takarítót garázdaság miatt félév felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték jogerősen – tudatták. Őt egyébként már az eset után elbocsátották.

– Nem könnyű megélni, hogy 36 év közszolgálat után egy ilyen ügyben bűnözőnek minősítenek. Több szempontból is jelenség, ami történt. Nevezetesen: bármit meg lehet tenni. Ha a törvénytelenség ellen fellépek, az viszont büntetendő – magyarázta, hozzátéve: a sértett fiú és a szülője a szembesítéskor is elmondták, hogy ők nem akarnak ebből ügyet.

Jancsula Dezső azt mondta, a méltatlan helyzet ellenére is vállalná a büntetés befizetését. Ám mint arra egy munkajogász felhívta a figyelmét, ha bűncselekmény miatt elmarasztalnak valakit – mint ez esetben őt –, azonnali hatállyal ki kell őt rúgni az állásából. A közalkalmazotti törvény alapján ugyanis személyi szabadság megsértése bűncselekmény elkövetője nem dolgozhat három évig olyan intézményben, amely 18. életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét végzi.

– A mérlegelést hiányolom az ítéletből. Hozzáteszem: nem a bírósági ítélete ment fel a tanítás alól, hanem a közalkalmazotti törvény – mondta a pedagógus, aki ezért kérte tárgyalás megtartását, így nem emelkedett jogerőre a határozat. A munkaviszonya addig mindenesetre fennáll.

Kiállt mellette az intézmény

Időközben az intézmény igazgatótanácsa nyilatkozatot adott ki. Eszerint Jancsula Dezső az intézmény megbecsült tagja, osztályfőnök. Közel négy évtizedes szakmai múlttal rendelkező, empatikus kolléga, elismert szakértő. „Fellépésével az iskola gyermekeit, kollégáit próbálta védeni az aggresszívan viselkedő és törvényt sértő, a diákokat folyamatosan zaklatlató fiatalok cselekedeteitől. Elismerte, hogy hibázott, de tettének társadalmi veszélyességét vitatjuk, igazságtalannak érezzük elmarasztalását, büntetését méltánytalannak tartjuk”.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is abban bízik, hogy a bíróság a történtek körültekintő vizsgálata és alapos mérlegelése után megváltoztatja a végzésben foglaltakat. A PDSZ meggyőződése, hogy nem Jancsula Dezső tette veszélyes a társadalomra, sokkal inkább az, ha a magára hagyott oktatásban a saját eszközeivel eljárni próbáló pedagógust kriminalizálják. A pedagógus szerint a tankerület is mellette áll.

Mi az üzenete?

Jancsula Dezső leszögezte: a pénteki megmozdulás tőle függetlenül szerveződik. Azt mondja, jól esik a sok volt tanítvány, szülő kiállása. – Alapvetően nem az én sorsom az érdekes. A jelenség üzenete viszont messze túlmutat rajtam. Milyen társadalmi üzenete van annak, hogy a 17 éves, takarítót pofán verő fiatalt felmentik, de a takarítót garázdának, és a tanárt is bűnözőnek ítélik? A társadalom tagjai ezután lehajtott fejjel fognak elsétálni, ha erőszakot látnak, csak azért, hogy ne váljanak esetleg ők is vádlottá? Lehet, hogy jogszabályokat kell módosítani a jog érvényesülése érdekében – vetette fel Jancsula Dezső. Kérdésünkre egyébként azt is elmondta: ebben a tanévben nem lógnak nem kívánatos személyek az iskola körül, a rendőrség is rendszeresen járőrözik a hatalmas lakótelepen.

A pedagógus mellett állók közösségi oldalt is létrehoztak, ennek már több mint hatezer követője van. Az egykori tanítványok, szülők, támogatók péntek este fél 6-ra tüntetést hirdettek a pécsi Apáczai Csere János körtérre.