Egy kardigán az jó lenne

Egy kardigán az jó lenne

Gyula (?) (Fotó: Déri Miklós)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Valamikor tavaly tavasszal vette először észre Déri Miklós fotós azt a hajléktalan férfit, aki egy Rákóczi téri padon rendezkedett be. Akárhányszor látta, Gyula – talán így hívták – mindig olvasott. A hajléktalanok között is valahogy kívülállónak számított. Nem kívánt részt venni a tér életében, nem barátkozott, sorstársaival sem nagyon kereste a társaságot. A többiek ezt el is fogadták, nem zaklatták. Hagyták magában a könyveivel.

Gyula nem igazán szeretett beszélgetni, nem panaszkodott. Déri Miklós szerint olyan volt, mint egy kőszikla, még ebben a kiszolgáltatott helyzetben is áradt belőle valamiféle erő. Persze sejteni lehetett, hogy nehéz élet áll mögötte. Sokan úgy tudják, valahol Szabolcsban élt, amíg el nem veszítette a lakását. Így kerülhetett fel Pestre. A téren élők művelt, tiszta embernek ismerték, tisztelettel beszéltek róla. Mindig pedáns tisztaság volt körülötte, még a teret is rendben tartotta. A közterületesek azonban így sem hagyták békén, egyik nap szinte mindenét elvitték, könyveket, takarókat, dobozokat. Azt mondták, elégetik.

Gyula tehát újra elvesztette mindenét, mégis ugyanúgy élte tovább a csendes, nyugodt életét. A környéken lakók segítettek neki, hogy legyen mit olvasnia, ennie, s hogy ne fázzon. Soha nem kért segítséget, ha kapott valamit, azt is nehezen fogadta el. – Amikor jött a hideg, megkérdeztem, hogy nem fél-e fagyoktól, van-e szüksége valamire. Azt mondta, egy kardigán, az jó lenne. Vittem neki egyet. Csak annyit mondott, hogy tegyem le a padjára. Akkor beszéltem vele utoljára – emlékezik vissza Déri Miklós.

Február 9-én délelőtt még látta Gyulát, ahogy áthaladt téren. Fóliával takargatta be épp a könyveit, hogy megvédje őket az esőtől. Pár óra múlva azonban a könyvek már gazdátlanul hevertek a padon. Gyula váratlanul rosszul lett, megállhatott a szíve. Mindent, amije volt, azóta elhordták. Már csak egy szivacs árválkodik a padján.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2021/8. számában jelent meg, február 19-én.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.