Hívek százai csókolták meg a román ortodox érsek koporsóját

Hívek százai csókolták meg a román ortodox érsek koporsóját

Pimen ortodox érsek temetése (Fotó: Casian Mitu/Recorder.ro)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A halál után mindenki egyenlő, tartja a mondás, de hogy ez a valóságban nem pont így van, jól jelzi egy döbbenetes romániai eset. A Recorder.ro portál munkatársai még májusban írtak egy elképesztő riportot két temetésről – mindkét ember koronavírus-fertőzésben hunyt el, és a lap munkatársai is elkísérték őket utolsó útjukra.

A májusi temetés Magyarországról nézve idejétmúltnak tűnhet, de sajnos nem az. Romániában messze még a járvány vége, az új esetek száma nem csökken. Naponta körülbelül 20 ember hal meg emiatt a 18 milliós országban. A járvány miatt a temetésekre is szigorú szabályok vonatkoznak – például maximum nyolcan vehetnek részt a szertartáson, de különösen igaz ez a koronavírus-fertőzésben elhunytakra. Utóbbiak teste zárt, fertőtlenített műanyag zsákba kerül, a koporsót is hermetikusan lezárják, és a halottasházból speciális járművön egyenesen a temetőbe viszik, ahol lehetőleg még aznap el kell temetni, hogy a testet kiadták.

A román újságírók tehát két halott útját járták végig. Mindketten ugyanaznap, május 20-án hunytak el: a 74 esztendős Persida Ciuraru egy Arad megyei egyszerű nő, míg a másik halott egy kilencvenéves egyházi méltóság, Pimen suceavai és radauti ortodox érsek. Utóbbit egyébként az ország legjobb kórházában kezelték, a Matei Bals járványtani intézetben. Vérplazma-terápiában is részesült, tehát a koronavírus-fertőzésen átesett betegek vérét kapta. Helikopterrel szállították Bukarestbe Suceaváról, miközben más súlyos eseteket nem vittek a fővárosba. Az érsekről pár éve kiderült, hogy készségesen együttműködött a Securitatéval, két fedőneve is volt.

Persida Ciuraru virrasztását a rokonok úgy oldották meg, hogy otthon az asztalra tettek egy fotót, és hogy ne legyenek egyedül, a Facebookon élőben közvetítették az imákat. Másnap hárman elmentek a temetőbe, ahol amint megérkezett a koporsó, a temetkezési vállalat emberei azonnal elkezdték a hantolást. A pünkösdista lelkész elmondott egy imát, és már kopogtak is a rögök a deszkán. Ez volt egyébként a standard eljárás a koronavírus-fertőzésben eddig elhunyt román állampolgároknál.

Persida Ciuraru temetése (Fotó: Casian Mitu/Recorder.ro)

De nem így történt Pimen érsek esetében annak ellenére, hogy az első hírek szerint a temetését szűk körben, a koronavírus halálos áldozatai esetében bevett protokoll szerint tervezték megtartani. Aztán az ortodox egyház felmentést kért és kapott a Sürgősségi Esetek Országos Felügyelőségétől (ez a román operatív törzs), ezért egy két napig tartó ceremónia keretében Bukarestből visszavitték az ország legsúlyosabban fertőzött, ezért hónapokra karanténba zárt térségébe, Suceavára.

Ott a Sfantul Ioan cel Nou katedrálisban felravatalozták, majd a koporsót hívei százai csókolták meg (!) ortodox szokás szerint – volt, aki maszkot viselve ment oda, de addig levetette, amíg ajkával megérintette a testet rejtő deszkát. A temetési szertartáson is nagy volt a tumultus, több ezren vettek rajta részt, köztük az ortodox egyház vezetői, akik közül senki sem viselt maszkot.

Az érsek temetését a televízión nézték Persida Ciuraru rokonai is, megállapítva, hogy vannak, akik a halál után is egyenlőbbek másoknál. Fájdalmat éreztünk, mondták a Recorder.ro újságírójának, mert más törvény vonatkozik az egyszerű emberekre és más azokra, akiknek van pénzük vagy hatalmuk.

Talán nem véletlen, hogy Romániában még nincsenek túl a járványon.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2020/28. számában jelent meg július 10-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/28. számban? Itt megnézheti!