Szelfik a vízből

Szelfik a vízből

Az elöntött Szent Márk tér 2019. november 12-én. A víz az úr (Fotó: Reuters/Manuel Silvestri)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Isten ostora nem sejtette, hogy egy új európai nagyhatalom alapjait teszi le, amikor csapataival 452 júliusának közepén feldúlta, majd porig rombolta a korábban virágzó római települést, Aquileiát. Attila, a hun inváziója elől a lakosság a Velencei-lagúnákba menekült. De nemcsak a korai keresztény központnak számító, százezres nagyvárosból kerestek menedéket a lápos, a nyílt tengertől védett lagúnák között. A közeli Patavium (Padova), Tarvisium (Treviso), Altinum (Altino) és a mai Portogruaro melletti Concordia késő római lakossága is a láposba gyűlt a bizonytalan elől. A menekültek aztán felépítették az „Adria királynőjét”, Velence városát. A 697-től köztársaságként működő La Serenissima (az elnevezés körülbelül annyit tesz: a legfenségesebb, és a városállam hivatalos elnevezésében is szerepelt) a késő középkorig, a törökök térségbeli térnyeréséig, valamint az újvilág, Amerika felfedezéséig Európa egyik meghatározó hatalmának számított. Dalmáciáért folyamatos harcban állt például a Magyar Királysággal.

A sikeres kalmárköztársaságnak közben a saját háza táján valamivel szinte egész történelme során keményen meg kellett küzdenie: a vízzel. Az áradás nem új keletű jelenség Velencében: a feljegyzések szerint 1996-ig kilencvenkilenc alkalommal öntötte el a tenger a várost. Védművet a növekvő árapállyal szemben már a XIV. században is emeltek: facölöpök közé köveket öntöttek a lagúna külső partvonalán, hogy így óvják az Adriától a belső vízfelületet és a várost. A költségeket olykor szemfüles megoldásokból próbálták előteremteni: 1604-ben például illetéket vetettek ki a hivatalos dokumentumokra. Amikor pedig látták, hogy még ez sem elégséges, néhány évvel később az „illetékadót” tovább bővítették, és először ideiglenes hozzájárulásként szedték, hogy aztán egészen a köztársaság 1797-es bukásáig alkalmazzák.

Nem várt csoda | Magyar Hang

Ahogy a tenger egyre fenyegetőbb lett, úgy szorult a védműrendszer mind inkább tökéletesítésre: a XVIII. században új falat emeltek, ám a latin–olasz fal szóból képzett, murazzi néven emlegetett gát ma ugyancsak hasztalan, mivel már a felett is átcsapnak a hullámok.

A probléma forrása a tengerszint magassága. A város ismert barokk templománál, a Santa Maria della Saluténél 1897-ben létesítettek egy árapálymérőt, azóta a lagúnában mintegy 8, míg az Adrián átlagosan 23 centiméterrel lett magasabb a vízszint. A város polgármestere szerint az egyre szaporodó és egyre durvább áradások mögött a klímaváltozás áll. Luigi Brugnaro szavait igazolja, hogy a Szent Márk-székesegyház belső feljegyzései szerint a templomot 1200 év alatt hatszor öntötte el a víz, abból négyszer az elmúlt húsz év során! Hasonló a helyzet, ha az áradásokat nézzük; a történelem tíz legnagyobb ilyen eseményéből ötöt az utóbbi két évtizedben szenvedte el a város.

A napokban 187 centiméteren tetőzött a vízszint – Olaszországban rendkívüli állapotot vezettek be –, ennél magasabb (194 cm) a modern kori mérések kezdete óta mindössze egyszer, 1966-ban volt. A város egyik legalacsonyabb pontját, a Szent Márk teret már 87 centiméter után is elönti az ár, 140-től a város akár 90 százaléka is víz alá kerülhet.

Vörös és fehér | Magyar Hang

De mi okozza a jelenséget? A BBC időjósainak összegzése szerint az áradásokat az északi mérsékelt övi futóáramlások következtében kialakuló heves – a mediterrán térségbe begyűrűző – tengeri viharok idézik elő, amelyek erős hullámzást váltanak ki. A komolyabb baj akkor gyűrűzhet be, ha ez a jelenség – párosulva a magasabb tavaszi árapályokkal – egyre gyakrabban ismétlődik, szétverve az eddig megszokott helyi mikroklímát. Rossz hír, hogy a statisztikák sűrűsödő áradásokat mutatnak.

Velence és a lagúna védelmének megújítását még 2003-ban Silvio Berlusconi akkori miniszterelnök jelentette be. A MOSE projekt (Modulo Sperimentale Elettromeccanico) lényege, hogy a lagúna három bejáratánál az aktuális vízszinthez igazítható, mozgatható gáttal akadályozzák meg a vízbetörést. Ugyan az építkezések megkezdődtek, 2013-ra a 85 százalékával elkészültek, ám a határidők folyton csúsztak, a költségek elszálltak. A kezdeti 800 millió helyett immár 7 milliárd eurónál járnak – amelyből egyesek szerint kétmilliárd magánzsebekbe vándorolt. A gátrendszert elvileg tavaly kellett volna üzembe helyezni, de az optimisták szerint is jó, ha erre 2021 végén, inkább 2022-ben sor kerülhet. Addig maradnak a katasztrófaturisták és a szelfik a derékig érő vízből.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/47. számában jelent meg, 2019. november 22-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/47. számban? Itt megnézheti!