Elhunyt a Watergate-akció kitervelője és irányítója

Elhunyt a Watergate-akció kitervelője és irányítója

Gordon Liddy 1998-ban (Fotó: John Mathew Smith/www.celebrity-photos.com/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

1972. június 17-én öt férfi betört a Demokrata Párt főhadiszállásának egyik irodájába. Az ügy szálai egészen a Fehér Házig vezettek, végül az amerikai történelem során először és eddig utoljára egy elnök – Richard Nixon 1974-es – lemondásához vezetett. A XX. század egyik legsúlyosabb amerikai politikai botrányát, a Watergate-ügyet a Washington Post két oknyomozó újságírója, Bob Woodward és Carl Bernstein robbantotta ki.

A Watergate-betörés egyik letartóztatottjának, a CIA-s múltú E. Howard Huntnak a vallomásából derült ki, hogy a Nixon-stáb még 1971 júliusában létrehozott egy – részben exhírszerzőkből álló – fedett nyomozó csoportot, amelynek elsődleges feladata volt megakadályozni, hogy bizalmas iratok eljussanak a sajtóhoz. A magukat viccesen „duguláselhárítók”-nak nevező csoport volt az, amelyik betört a demokraták irodaházába. Az akciót a Hunt mellett az ugyancsak akkor elfogott másik „takarítóember”, Gordon Liddy irányította.

A Watergate-botránnyal összefüggésben 69 kormányhivatalnokot vádoltak meg, 48-at elítéltek. Liddy 20 évet kapott, ám a Nixont váltó Jimmy Carter 1977-es amnesztiájának köszönhetően négy és fél évet ült börtönben.

Az 1930. november 30-án New Jersey-ben született Liddy igen izgalmas életutat járt be. Ügyvédből lett FBI-ügynök, majd színész. Olyan sorozatokban is feltűnt, mint a MacGyver vagy a Miami Vice. Később a rádiózásba is belekóstolt: 1992 és 2012 között saját műsora volt, amelynek népszerűségét jelzi, hogy a Radio America is sugározta azt.

A BBC nekrológja szerint Liddy a Watergate kapcsán a szabadulása után évekkel később is azt hangsúlyozta: „Ma is megcsinálnám ugyanazt az elnökömért.” Nixon egykori „duguláselhárítója” utalva leghirhedtebb tettére a H2OGATE rendszámot használta.

A család közleménye szerint a 90 éves Liddy nem a koronavírussal összefügésbe hozható ok miatt hunyt el.