Ez volt Nagy Imréék perének „főpróbája”

Ez volt Nagy Imréék perének „főpróbája”

Gulyás Lajos (Fotó: Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harminc éve, 1989. június 16-án temették újra a Hősök terén rendezett gyászszertartást követően Nagy Imre miniszterelnököt és mártírtársait. 1958-as perüket közvetlenül megelőzte a győri „főpróba”, a Szigethy Attila és társai elleni eljárás. Ekkor ítélték halálra, majd végezték ki fél évvel később Gulyás Lajos református lelkészt.

A teljes cikket keresse a Magyar Hang pénteken megjelent 2019/24. számában!

(...)

A felvidéki származású, 1918-as születésű Gulyás Lajos Losoncon és Pápán végezte teológiai tanulmányait. Balatonszepezdi segédlelkészként a német megszállást követően részt vállalt embermentő akciókban, a nyilasok rövid időre le is tartóztatták mint „államfelforgató, angolbarát kommunistát”. Gulyást a forradalom híre Csehszlovákiában, a szülőfalujában érte. Azonnal hazatért feleségéhez és három kislányához az osztrák határ közelében fekvő Levélre, ahol akkoriban szolgált.

Nagy Imre, a lépre csalt miniszterelnök | Magyar Hang

(...)

– Február 5-én ünnepeltük édesapám 39. születésnapját, még disznót is vágtunk – idézi fel a letartóztatás napját Győrben élő lánya, az akkor tízéves Anikó. – Egy ideje már figyeltek minket. A hozzánk látogató barátokkal külön csengőjelzésekben állapodtunk meg, így pontosan tudtuk, ki érkezett éppen. Az esti órákban megszólalt a csengő: röviden, sürgetően – tudtuk, hogy idegenek jöttek. Édesanyám óvatosan kinézett a veranda ablakán: egy tányérsapkás férfi árnyékát látta. Édesapám elrejtőzött a pincébe, anyu pedig azt mondta a benyomulóknak, hogy Mosonmagyaróváron keressék.

Néhány rendőr autón bevitte Gulyásnét Óvárra, az ott maradók házkutatásba kezdtek. A gépkocsi hamarosan visszatért Levélre, az asszonyt pedig felszólították, hogy pakoljon össze váltás fehérneműt az urának. – Édesapám magához ölelt minket. Az illatára máig pontosan emlékszem. Akkor láttam utoljára – mondja Anikó.

„Kegyelmet nem kérek..." - Hatvan éve végezték ki Nagy Imrééket | Magyar Hang

Az 1957 derekán kezdődő monstre pert akár a Nagy Imréék elleni eljárás főpróbájának is tekinthetjük.

(...)

A teljes cikket keresse a Magyar Hang június 14-én megjelent 2019/24. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/24. számban? Itt megnézheti!