„Előtört a Tejvendéglő étvágygerjesztő kék portálja”

„Előtört a Tejvendéglő étvágygerjesztő kék portálja”

Tejvendéglő feliratú tányér (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyik legkedvesebb tárgyam, amelyet lomtalanításon leltem, ez a Tejvendéglő feliratú tányér. Gyönyörű a körbefutó kék csík, még szebbek a felirat betűi.

A Tejvendéglő épp egy augusztusi napon, 1950. augusztus 15-én nyílt meg a fővárosi Marx (ma Nyugati) téren. Közelgő érkezéséről már 1949. első félévétől lelkesen cikkeztek a lapok. A Világosságból például megtudhattuk, hogy „az ötéves terv első negyedében megnyílik a Marx-téren az első »Tejvendéglő«, ahol tejtermékekből főzött ételeket szolgálnak ki”, de azt is hogy a tejtermékeket forgalmazó vállalat, a TEJÉRT napi forgalma rohamosan növekszik: 1950 végére már 350 000 liter lesz.

A Szabad Nép a megnyitás előtt nem sokkal arról tudósított, hogy az „újszerű” létesítményben közel százféle ételt szolgálnak majd fel, tejfeles burgonyalevestől tejszínes gyümölcsízig, a legkülönbözőbb főzelékekig, tésztákig, tejfeles metéltekig, de lesz túróscsusza és palacsinta is, „a büfféoldalon pedig csapon át folyik a meleg, hideg, langyos tej, kávé, kakaó, tejfröccs”, állva lehet majd fogyasztani a különböző parféket, tejből készült, ízes gyümölccsel kevert italokat. És persze nem utolsó szempont az ár: 5–10 forintért, írja a lap, már háromfogásos ebéd vagy vacsora fogyasztható a reggel 6-tól éjfélig nyitva tartó Tejvendéglőben.

A sajtó a megnyitásról is megemlékezett, a Kis Ujság például egy nagyobb cikkében, melyben az egész Marx tér megújítását köszönti, így fogalmaz: „Felfrissültek a házak s megifjodott a Nyugati, az elbontott állványok mögül előtört a Tejvendéglő étvágygerjesztő kék portálja”. Mely bizony sokakat vonzott: a híradások szerint tíz nap alatt 150 ezren fordultak meg a vendéglátóhelyen.

Kezdetben népszerű hely volt, bár kritikák is érték, egy ízben például azért, mert hiába hirdette egy felirat, hogy csokoládészórás nélkül 2, míg szórással 3 forint a tejberizs, azt kizárólag szórással voltak hajlandók adni. A hatvanas évek elején aztán átalakították, és az Expressz önkiszolgáló étterem kapott helyet az épületben. Ma bankfiókot találunk a Tejvendéglő hűlt helyén.

Olvasna még talált tárgyakról? Kattintson!

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/32. számában, annak is az Időgép mellékletben jelent meg augusztus 5-én.