Ötszáz év után visszakapta elveszettnek hitt ujját Nagy Konstantin óriásszobra

Ötszáz év után visszakapta elveszettnek hitt ujját Nagy Konstantin óriásszobra

Nagy Konstantin római császár bronz kolosszusának a feje a Vatikáni Múzeumben (Fotó: Jean-Pol Grandmont/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Visszakerült a Vatikáni Múzeumba I. Constantinus, azaz Nagy Konstantin (ur. 305-337) római császár egy ujj, ami az imperator bronz kolosszusához tartozik – jelentette a brit The Guardian. A letört mutatóujjra még 2018-ban bukkantak rá a párizsi Louvre-ban.

A beszámolók szerint a töredéket még 1913-ban lábujjként leltározták be. A hibát egy doktorandusz hallgató, Aurélia Azéma vette észre, és megállapította, hogy a méretei alapján egy nagyjából 12 méter nagyságú szoborhoz tartozhatott. Így jutottak el Konstantin Vatikánban őrzött óriásszobrához, és így derült ki, hogy a töredék illik a hiányzó ujjhoz.

A töredékre a franciák Giampietro Campana útján jutottak 1863-ban. Az 1880-ban elhunyt itáliai bankár nagy műgyűjtő volt, és a XIX. század egyik legimpozánsabb ókori görög-római kollekcióját vásárolta össze élete során. A közhiedelem szerint az ujj valamikor 1584 körül tűnt el: a kezet ekkor elválasztották a hozzá tartozó gömbtől, és a kezet a Római Birodalom első és legismertebb útjának, a via Appiának az első mérföldjét álló oszlopra helyezték.