Ötven év után került vissza a francia múzeumból ellopott Bacchus-szobor

Ötven év után került vissza a francia múzeumból ellopott Bacchus-szobor

Catherine Monnet a Musée du Pays Châtillonnais igazgatója és Arthur Brand a visszakerült Bacchus-bronzzal (Fotó: Arthur Brand/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy nem mindennapi történetről számolt be a BBC: közel ötven év után került vissza egy francia múzeumból ellopott ókori bronz Bacchus-szobor. A Kr. e. I. században készült műtárgyat ötezer római érmével együtt még 1973-ban lopták el a Musée du Pays Châtillonnaisból. A szobrot még 1894-ben a Dijontól mintegy száza kilométerre északra fekvő, az egykor Gallia provinciához tartozó Vertillum nevű római kori lelőhelyen találták a modernkori Vertault falucska határában. A bronztárgyat évekkel később Párizsban is kiállították, mint a gall-római művészet egyik remekét, majd így került a Châtillon-sur-Seine településen működő múzeumba.

A bor, a mámor, a szerelem és a féktelen tombolás istenségét „gyermekként” ábrázoló 40 centiméter magas műtárgyra egy lopott műkincsek felkutatásában jeleskedő holland detektív, Arthur Brand bukkant rá. „Ötven évvel egy lopás után ritkaság számba megy, hogy valami így visszakerüljön eredeti őrzési helyére, a műtárgyak általában megsemmisülnek, vagy elnyeli őket a föld” – mondta az esetről a Bacchus-szobor megtalálója.

Elmondása szerint a tárgyat egy kliensének ajánlotta fel egy osztrák magángyűjtő, ezért a potenciális vevő felkérte Brandot nézzen már utána, mit lehet tudni a Bacchus-szoborról. A holland detektív szerint nem volt egyszerű a tárgy nyomára bukkanni, mivel régebben nem voltak olyan jó műkincs-adatbázisok mint manapság. Végül egy 1927-es régészeti szaklapban talált rá a görögöknél Dionüszosz néven tisztelt istenség szobrára, innen pedig arra az 1973-as rendőrségi jelentésre, amely a tárgy ellopásáról szólt.

Felfedezése után Brand felhívta az osztrák műgyűjtő figyelmét, hogy a tárgy lopott, ő pedig jelezte, nem szeretne lopott műkincset őrizni a kollekciójában, ezért ingyen visszaadná a szobrot egykor őrző francia múzeumnak. – Mivel a francia törvények szerint a műtárgy őrzéséért jár egy jelképes összeg, ezért az osztrák gyűjtő is kapott egy kisebb summát érte, amely a szobor értékéhez képest elég szép kis pénzösszegnek számít – közölte a Brand. A kompenzáció egyik felét Châtillon-sur-Seine települése, míg a másik felét egy ókori tárgyak leütésére szakosodott brit aukciósház, a Timeline Auction állta.

A francia múzeum igazgatója, Catherine Monnet örömkönnyek közepette vette át a tárgyat.