„Ne együk a fejessalátát, hiába nőtt nagyra” – megjelent történelmi mellékletünk, az Időgép

„Ne együk a fejessalátát, hiába nőtt nagyra” – megjelent történelmi mellékletünk, az Időgép

Időgép-melléklet a Magyar Hangban 2021. május 7-én (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újra megjelent a Magyar Hang történelmi melléklete, az Időgép!

Harmincöt éve történt a csernobili atomerőmű-baleset. Gazda Albert idézi fel a katasztrófa történetét, mint írja, élete négy „mitikus mérföldkövének” egyikét. Ő maga épp katonaidejét töltötte azon az április végi napon, a fehérorosz erdők mélyén. „Nem emlékszem, hogy a tévében is mondták-e, vagy csak az emberek suttogták: ne együk a fejessalátát, hiába nőtt nagyra. Legyintettünk erre is. Mit nekünk élet, mit nekünk halál.”

A személyes emlékezés után György Zsombor írását olvashatják: ő 2011-ben, a katasztrófa negyedszázados évfordulóján járt Csernobilban. Bejutott a szigorúan őrzött zónába is; most felidézi, mit látott ott, mielőtt a rendkívüli helyzetek minisztere ebédre invitálta őt és újságíró társait az atomerőmű kantinjába.

Abszurditásban persze a világ másik felén sincs hiány: Balogh Roland az amerikaiak harmadik atombombájáról ír, amelyet bár sosem dobtak le, mégis ölt.

Talált tárgy rovatunkban olvashat a múlt század fordulójának Temeshidegkútjáról. Egy kép anatómiája című sorozatunkban pedig egy 1980. szeptember 25-én a Magyar Népköztársaság Országgyűlésében készült fotót elemez Pethő Tibor. Ebből az is kiderül, ki volt Magyarország történetének talán legkorlátoltabb külügyére.

Időgép melléklet a Magyar Hangban minden hónap első péntekén!

Arról, hogy mit talál még a pénteken megjelent lapszámban, itt olvashat!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.