Árják a világ tetején, Horthy és revíziós legendák – Újra itt az Időgép!

Árják a világ tetején, Horthy és revíziós legendák – Újra itt az Időgép!

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újra eltelt egy hónap, ismét jelentkezik a Magyar Hang havonta jelentkező történelmi melléklete, az Időgép! Plusz négy oldalon az október 1-jén megjelent lapban.

Nagy államférfi volt Horthy Miklós, mint ahogyan Orbán Viktor látja, vagy maga a patás ördög, ahogy a Kádár-rendszer iskoláiban tanították? Meddig vetnek még hullámokat a XX. század politikai vezetőinek tettei? Hazudhat-e érdekből az állami emlékezetpolitika? Romsics Ignác történész-akadémikussal Honmentők/ Honvesztők című kötetének megjelenése alkalmából beszélgettünk.

Ötfős SS-különítmény kutatta 1938-ban az árják eredetét a világ tetejeként is emlegetett – akkor még önálló – Tibetben. Mi volt ez a küldetés és mi lett a résztvevők sorsa a háború után?

Számos makacs tévhit él a köztudatban történelmünkkel, közelmúltunkkal kapcsolatban (is) – elég, ha a „rózsadombi paktum”-ra gondolunk. Külön kategóriát képeznek a revíziós legendák; Pethő Tibor ezekből gyűjtött össze néhányat.

Egy kép anatómiája – A Fortepanon számos remek kép látható a Főfotó gyűjteményéből. Ezúttal egy feltehetően a budapesti BNV-n készült, 1971-es felvételt elemzünk.  

Talált tárgy rovatunkban az Ifjúsági Könyvkiadónál 1951-ben megjelent A mi gyárunk című gyerekkönyvről írunk. 

Címkék: Időgép