A Krumplis Fáni, az első McDonald's és a falurombolás – Időgép-ajánló

A Krumplis Fáni, az első McDonald's és a falurombolás – Időgép-ajánló

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha a hónap első hete, akkor Időgép, a Magyar Hang történelmi melléklete! Keresse friss számunkban!

Hetvenkét másodperc
Harmincöt éve, 1988. áprilisában nyílt meg Budapesten az első McDonald's. Az évforduló kapcsán kis gyorsétterem-történelmi utazásra invitáljuk olvasóinkat: „gépüzemre berendezett falatozó” és „automata buffet” már kilencven évvel korábban is üzemelt a magyar fővárosban, de a szocializmus alatt sem maradtunk fast food nélkül – elég csak a Krumplis Fánit vagy a City Grillt említeni.

„Természetesen igennel”
Húsz éve, 2003. április 12-én rendezték az európai uniós népszavazást Magyarországon. A voksolás inkább szolgált belpolitikai érdekeket, hiszen nem volt kötelező a ratifikálás előtt, ráadásul a magyar társadalom köztudomásúan EU-párti volt. Az ugyanakkor visszatekintve kiderül, hogy a közbeszéd, a politikai csatározások két évtizeddel ezelőtt sem voltak sokkal szelídebbek, mint manapság.

Szisztematizáció a tudatformálás jegyében
Harmincöt éve, 1988 áprilisában jelentette be Románia diktátora, Nicolae Ceaușescu, hogy az ország községeinek és falvainak több mint egyharmadát a következő évtizedekben felszámolják, a lakókat emeletes blokkházakból álló „agráripari központokba” költöztetik. A szisztematizálásnak vagy
településrendezésnek nevezett falurombolást Ceaușescu 1989-ben a nemzetközi felháborodás hatására kénytelen volt leállítani, de így is több település esett áldozatul a pusztításnak.

Egy kép anatómiája: Duna-part, 1943
A képen két, azóta megsemmisült palota -- a Dunapalota és a Lloyd --, valamint Carl Lutz, az embermentő. Miről mesél ma ez a nyolcvan évvel ezelőtti felvétel?

Talált tárgy: Grimm Balázs kollégánk személyes hangú írásában egy nyeles hamutartó történetét meséli el. De hogy jön ide a tejfog, és hogyan a komornyik? Kiderül!

Címkék: történelem, Időgép