Hogyan lehetett valaki a nyíltan ateista kommunista párt és „Isten embere” is? – Időgép-ajánló

Hogyan lehetett valaki a nyíltan ateista kommunista párt és „Isten embere” is? – Időgép-ajánló

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha a hónap első péntekje, akkor Időgép! – Megjelent a Magyar Hang történelmi melléklete.

Leváltják-e a szocialista munka hősét?
Ezelőtt 50 évvel, 1972. május 10-én Kádár János – hatvanadik születésnapjára hivatkozva – meglepő kéréssel fordult az MSZMP vezetőségéhez: helyezzék nyugdíjba, válasszanak helyette mást a párt élére. Miért tette ezt a minden jel szerint valójában távozni egyáltalán nem akaró Kádár? Volt-e moszkvai vagy hazai szándék a leváltására? Erre kerestük a feleletet.

Egy kommunista püspök hite
Péter János csupán néhány év különbséggel volt református püspök és kommunista külügyminiszter. Az egykori lelkész-politikus rejtélye azóta megfejtetlen: hogyan lehet valaki a nyíltan ateista párt embereként „Isten embere”? Átléphető-e büntetlenül a hiteles egyházi szolgálat és a pártpolitizálás közötti határ? A kérdésről Hornyák Máté történésszel beszélgettünk.

Aki mer, az nyer
Ötven évvel ezelőtt, május 8-án térítette el a Sabena belga légitársaság Bécsből Tel-Avivba tartó repülőgépét egy négyfős palesztin csoport. A terroristák semlegesítését célzó akció, amelyben számos már akkor híres, vagy később híressé vált személy – mások mellett Ehúd Bárák és Benjámin Netanjáhú későbbi miniszterelnök – vett részt, a vonatkozó katonai történelem egyik máig sokat emlegetett mozzanata lett.

Egy kép anatómiája: Lassú hajtás vagy gyászszertartás, 1935
A Lepsény és Siófok közötti halálkanyar mentén valamivel több mint egy évtizedig ott állt az az emlékműszerűség, amit Andrássy Mihály gróf, az ismert sportember amerikai mintára emeltetett saját költségén figyelmeztető jelként 1933 júliusában.

Talált tárgy: A magyar és orosz katonák barátkozni kezdtek
Gyönyörű társasjátékra bukkantunk nemrég. Címe Történelmi fejtörő!, 1959-ben adta ki a Képzőművészeti Alap Képcsarnokai, nyomta az Offset Nyomda. Ötvenkét kártya, kártyánként egy színes illusztráció, a hátoldalon három-négy kérdés a honfoglalástól a második világháború végéig.

Keresse a május 6-án megjelent Magyar Hangot, benne az Időgép-melléklettel!

Címkék: Időgép