Így tömegesedett el a Balaton – Időgép ajánló

Így tömegesedett el a Balaton – Időgép ajánló

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha hónap első péntekje, akkor Időgép – a Magyar Hang történelmi melléklete az újságban!

Balatoni nyár: a társaséletből a tömegnyaralás felé
Hogyan alakult át a Balaton-parti élet és építészet a reformkortól a Kádár-korszak végéig? Mi az a három tényező, amely a Balaton eltömegesedéséhez, környezeti túlterheléséhez vezetett? Történelmi összefoglaló a tóparti nyarakról a Füredről Tihanyba átúszó Wesselényitől a Kádár-kori nadrágszíj telkekig.

Adolf Eichmann Szondi-tesztje
Kulcsár István író, újságíró a nyáron ünnepli 90. születésnapját. Élete számos ponton érintkezik a magyar és a világtörténelem sűrű pillanataival. A 17 kötetes szerzőnek nemrégiben jelent meg legújabb munkája, a Privát panoptikum. Ebben szó esik többek között József Attiláról, aki Kulcsár édesapjának, a híres pszichiáternek volt a páciense. Ő – az édesapa – vizsgálta később Adolf Eichmann idegállapotát Izraelben. Kulcsár István nevelőapja Gerő Ernő lett. Édesanyja írta az Öreg néne őzikéjét. Tartalmas, kalandos életút – bukkanókkal, hullámvölgyekkel és hullámhegyekkel.

Egy kép anatómiája: Deák tér, 1952
Budapest egyik központi tere hetven évvel ezelőtt sokban hasonlított a maira, bár az Adriai Biztosító Intézet hajdani irodaházán ekkor vörös csillag díszelgett, az épületben pedig a fővárosi rendőr-főkapitányság működött (egyébként egészen 1997-ig). Zajlott a metróépítkezés, a kommunista hatalom presztízsberuházása, működött az evangélikus templom – hogy miként, illetve, hogy milyen volt állam és egyház viszonya a szocializmus éveiben, szintén kiderül.

Talált tárgy: Choli-dedikáció egy háromnyelvű (spanyol, cigány és magyar) Federico García Lorca-kötetben
Olvas ma valaki Garcia Lorcát? Hányan tudják, ki volt Choli Daróczi József, vagyis Choli papa? Egy különleges könyv és több különleges ember története bontakozik ki az antikváriumban talált verseskötetből.

Keresse a július 1-én megjelent Magyar Hangot, benne az Időgép-melléklettel!

Címkék: Időgép