Egy 40 évvel ezelőtti békefesztivál és Nagy Imre mint nagyapa – Időgép-ajánló

Egy 40 évvel ezelőtti békefesztivál és Nagy Imre mint nagyapa – Időgép-ajánló

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha a hónap első hete, akkor Időgép, a Magyar Hang történelmi melléklete! Keresse friss számunkban!

Senki sem tud visszavezetni bennünket Keletre
Hetekkel ezelőtt látott napvilágot Romsics Ignác történész visszaemlékezéseinek második kötete. (Hetven év. Egotörténelem 1951-2021. 2.) A szerzővel a könyv megjelenésének apropóján többek között közelmúltunk történelmi-emlékezetpolitikai viharairól, Gyurcsány Ferencről, a határon túli magyarok és az anyaországi politika viszonyáról, Magyarország adekvát politikai rendszeréről beszélgettünk.

„Imre, Isten dolgával hogy állsz?”
Nagy Imre miniszterelnök ezelőtt 65 évvel, 1958. június 16-án áldozta életét a bitófán. Az évfordulón nem a politikust, hanem az embert, a nagyapát akartuk megidézni; ehhez kértük az unoka, Jánosi Katalin segítségét.

75 év hallgatás
Edmond Réveil, a francia ellenállás egykori tagja 98 évesen úgy döntött, utolsó szemtanúként elmondja, hogyan végeztek ki majd 50 náci katonát 1944-ben a francia ellenállás tagjai a Le Vert nevű falu melletti erdőben.

Egy kép anatómiája: Az 1983-as békefesztivál Budapesten
A béke a jövőnk! Békét, biztonságot a világnak! A béke vívmány, nem adottság! Tárgyalást, megegyezést, leszerelést! Európa ifjúsága – Európa biztonsága! Ilyen transzparensekkel vonultak a fiatalok a budapesti Mártírok útján (ma Margit körút) az 1983. május 7-i budapesti békefesztiválon, mely egyúttal a béke és barátság hónapjának nyitánya volt. Eltelt negyven év, és mintha megint a béketábor közepén találnánk magukat. (Tragi)komikus fordulat.

Talált tárgy: miskolci emlék
Izgalmas könyvre leltünk a borsodi város főutcáján lévő antikvárium-kávézóban.

Kultúrtáj podcastunkban Pethő Tibor mesélt a friss Időgép-mellékletről: 

Címkék: Időgép