Kiüresedett KISZ, hungarista az Operaházban és Harc Európáért – Időgép ajánló

Kiüresedett KISZ, hungarista az Operaházban és Harc Európáért – Időgép ajánló

Időgép-melléklet a Magyar Hangban!

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha hónap első péntekje, akkor Időgép a Magyar Hangban! Történelmi mellékletünk témái:

A KISZ kiüresedett, de "Szimat Sanyi" figyelt: A besúgó című sorozat kapcsán sok szó esik a rendszerváltás előtti időkről, a nyolcvanas évekről. Valuch Tibor történésszel azt jártuk körül, milyen szerepet töltött be a sorozatban is többször megidézett Kommunista Ifjúsági Szövetség a Kádár-kor derekának, majd alkonyának éveiben.

Egy hungarista az Operaházban: Sámy Zoltán (1903-1945) volt másodhegedűs, karmester, szerzett zenét, vezette a Budapesti Filharmonikusokat. Ma mégis kizárólag úgy emlékezünk rá, mint az operaház
rossz emlékű nyilas igazgatójára és a nyilas indulók szerzőjére. Hogyan indult a pályája? Miért siklott félre az élete? Erre kerestük a magyarázatot.

Harc Európáért, avagy a Marshall-terv, és ami mögötte van: épp hetvenöt éve, 1947. június 5-én vázolta fel Európa újjáépítésére kidolgozott tervét George Marshall amerikai külügyminiszter a Harvard Egyetem aulájában tartott beszédében. A szűk egy évvel később életbe lépő program máig hatóan alakította kontinensünk geopolitikai térképét.

Leszáll a Lófékező, 1982: Egy kép anatómiája című rovatunkban ezúttal egy negyven évvel ezelőtti eseményt idézünk fel. Befejezéséhez közeledett a Budavári Palota háború utáni átépítése. Már a palotában működött a Budapesti Történeti Múzeum, a Nemzeti Galéria és a Munkásmozgalmi (később Legújabbkori) Múzeum, csak az Oroszlános udvaron zajlottak nagyobb munkálatok, az F épületben ekkoriban alakították ki az Országos Széchényi Könyvtár új helyiségeit. Az A, a B és a C épület által közrefogott Hunyadi udvaron, ahol a Mátyás-kút is található, ekkor helyezték el Vastagh György szobrát, a Csikóst.

Mi mindent nyújt a Balaton a nyaralóknak! – Talált tárgy rovatunkban egy 1958-as kiadványba olvasunk bele. A Balatoni mindentudóból nemcsak az derül ki, az utazó hol vételezhet üzemanyagot a déli és az északi parton, de az is, hogy teli gyomorral, kimelegedve nem javasolt a fürdőzés, a vizes nadrágban evezés pedig csúnya feltörést okoz.

Keresse a június 3-án megjelent Magyar Hangot, benne az Időgép-melléklettel!

Címkék: Időgép