„Nem tudtuk, hogy Magyarországon élünk-e vagy Romániában” – Itt az új Időgép!

„Nem tudtuk, hogy Magyarországon élünk-e vagy Romániában” – Itt az új Időgép!

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A „kompakt magyar többségű” Székelyföld területi autonómiát kap – olvashatjuk a hetven évvel ezelőtt, 1952 szeptemberében életbe lépett sztálinista román alkotmányban. Mit jelentett az 1960 decemberéig fennállt Magyar Autonóm Tartomány a székelységnek, és mit a régió határain kívül rekedt erdélyi magyarságnak? Mennyire volt „kultúrgettó”, mi vezetett gyors felszámolásához?

Meddig él egy fej? Ha a nyaktiló szót halljuk, a francia forradalom, Robespierre és a jakobinusok jutnak eszünkbe elsőre. Pedig jóval később is hajtottak még végre lefejezéseket Franciaországban. Utoljára 45 évvel ezelőtt, 1977. szeptember 9-én Hamida Djandoubira sújtott le Párizsban a guillotine.

Jövőbe vetett, optimista hit. Százötven éve született Richter Gedeon, a magyar gyógyszeripar megteremtője, aki haláláig ragaszkodott gyárához és Magyarországhoz. 1944-ben a nyilasok a Dunába lőtték.

Egy kép anatómiája: Keleti pályaudvar, Budapest, 1974. Új hagyaték került fel a Fortepanra: Faragó György fotóriporter és Gyulai Gaál Krisztián operatőr képei a szocializmus időszakából, majd kétezer felvétel. Ezek közül választottunk ki egyet. Neonfényben úszó házfalak, egy valaha volt villamos, és a Baross-szobor hűlt helye.

Talált tárgy: befőttes üveg 1987-ből, amelybe valaha „vörös gyümölcsízt” töltöttek, és amelynek kapcsán megismerkedünk a szocialista üvegipar sikerkorszakával -- majd összeomlásával.

Keresse a szeptember 2-án megjelent Magyar Hangot, benne az Időgép-melléklettel!