Régi történelmi igényekben gyökerezik Oroszország magatartása – Időgép-ajánló

Régi történelmi igényekben gyökerezik Oroszország magatartása – Időgép-ajánló

A Magyar Hang Időgép mellékletének legfrissebb száma

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha a hónap első péntekje, akkor Időgép! Legújabb számunkban ezúttal is megtalálja történelmi mellékletünket!

A Kreml megérkezik a Baltikumba című cikkünkben Pethő Tibor elmagyarázza, hogy Moszkva Ukrajnát és közvetve a balti országokat, a lengyeleket fenyegető magatartása régi történelmi igényekben gyökerezik. Oroszország évszázadok óta igyekszik a saját biztonságára hivatkozva minél nyugatabbra tolni befolyási övezetét. Nagy Péter és utódai szívós küzdelemben hajtották uralmuk alá a későbbi Szentpétervár térségét, a Baltikumot, Finnországot, a mai ukrán és lengyel vidékeket. Nem cselekedett másként a Szovjetunió sem, amikor Németország szövetségeseként a második világháború elején rövid idő alatt hatalmas nyugati területeket kebelezett be.

Kis híján atomháború: Pethő Tibor másik cikke a kubai rakétaválságot idézi meg, amikor a világ nem is egyszer hajszálnyira került az atomháború kitörésétől.

Benedek Szabolcs Kádár és a Kékszakáll című írásában idézi fel Elizabeth Taylor és Richard Burton 1972-es budapesti tartózkodását, a színésznő 40. születésnapja alkalmából az Intercontinentalban rendezett partiját, történelmi kontextusba helyezve az amerikai sztárok látogatását a „legvidámabb barakk”-ban.

Egy kép anatómiája rovatunkban Makrai Sonja egy 1969-ben a budapesti József Attila utcában készült felvételt elemez: szó esik a Szent István-bazilika kupolájának viszontagságos történetéről, a magyar olajipari vállalatról, az Áforról, valamint a legendás VW Bogárról.

Címkék: Időgép