Zöldborsópucolás

Zöldborsópucolás

Fotó: Unsplash/Ksenia Makagonova

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Most, hogy ausztrál kutatók (régebbi korok brit tudósainak leszármazottjai) kijelentették, nagyjából harminc év múlva kampec az emberi civilizációnak, kicsit behúzódtam a meggyfa árnyékába a veteményesben a negyven fok elől. Mert minek kapkodjak, nem vagyok én hőmérséklet. Az hat fokról indult el néhány nappal ezelőtt egy viharos reggelen a szakadó esőben, és máris itt tart. A monszun után azonnal kánikula, a kutyák is hevernek szanaszét. Az idő járása hallik csupán, ahogy sántikál csípőficamosan a ribizlibokrok között. Meg a madarak éneke persze, akik megbocsátották már, hogy ezen a télen elmaradt az etetés.

Zöldborsót bontogatok, szeretem, ahogy kitárul a héj, és felbukkannak az apró, zsenge szemek. Annyira szeretem, hogy alig jut a levesbe, és majdnem annyira, mint a homokszemcsék sercegését az epren és amennyire majd hamarosan szeretni fogom a forró paradicsomot, ami most még csak virágzik. A zöldborsó-meditáció jó, de jó a habzsolás is, például a cukorborsó esetében, mert mehet héjastul is, mert az nem tartalmaz belső membránt. Tehát a kettő nem pont ugyanaz. A bizonytalanok kedvéért viszont elárulom, hogy a zöldborsó és a sárgaborsó ellenben egy és ugyanaz, csak az utóbbit éretten, megszáradva és hántolva használjuk fel.

Hallom a növését | Magyar Hang

Zöldségpucolás közben amszterdami, csatornaparti házak rejtelmes hátsó kiskertjeire gondolok, amelyekben pompás palánták növekednek. A városban nyilvános, közösségi kertekből is akad szép számmal, és ahogyan ez kinéz, egyre több lesz belőlük. Ott ugyanis az önkormányzati választásokat a zöldpárt nyerte, és a Groen Links ígéretet tett arra, hogy megszüntetnek vagy tízezer parkolóhelyet Amszterdam központjában. Valószínűleg nem lesz nagy hőbörgés, úgyis mindenki biciklivel jár. Az egyik negyedben már tesztelik is, hogy mi legyen a beton után, és a kiskertek előkelő helyet foglalnak el az újrahasznosítási lehetőségek között.

A jobbfajta városi ember vágyakozik tehát, ami azért biztató. A falusi meg, főleg a fiatalja, elhajítja a kapát, legalábbis ezt mondja a szomszédasszonyom, aki hetvenhárom éves, és akivel a napokban együtt mentünk neki egy darab földnek, majd olyan sebességgel húzott el mellettem a szerszámmal, mintha gépesítette volna magát. Na, ez fog eltűnni vele és a kortársaival.

A katicák is abbahagyták | Magyar Hang

Lassan elfogy a borsó, még húzom kicsit az időt a relatív hűsben, mielőtt visszatérnék a növényekhez, és nézegetem, hogy mennyi a különféle rendű és rangú rovar a kertben. Rengeteg. Ez a hirtelen hőmérséklet-emelkedésnek köszönhetően alakult így alighanem, még a szúnyogok is korzóznak fényes nappal, ezt legalább megúsztuk az elmúlt években. Sáska viszont egyelőre nem jár, azok most éppen Szardíniát tarolják le jól szervezett csapatokban. Talán a madarak segítenek. A gólyáknál a szomszédban négyes a szaporulat, verebek is vannak jócskán, nem úgy, mint a nagyvárosokban, ahonnan lassan kipusztulnak a zajszennyezés miatt, talán újra több a fecske is, és a varjak sem vonultak vissza teljesen, morózusak, ám békések, nem képzelik magukat filmsztárnak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/24. számában jelent meg, 2019. június 14-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/24. számban? Itt megnézheti!