A besült csodafegyver

A besült csodafegyver

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A vakcina lesz Orbán Viktor választási csodafegyvere – sokan így tartották néhány hónappal ezelőtt. A keleti vakcinák beszerzésével ugyanis Magyarország az oltottsági versenyben hamar az élre került, miközben a kormány az e téren óvatosabb ellenzéket oltásellenesnek igyekezett beállítani. A kormányzati kommunikáció és a Fidesz hálózatot alkotó sajtóbirodalma zárójelbe tette a halálozási adatokat, s a tragikus magyar világrekordot azzal a hamis közléssel próbálta bagatellizálni, hogy nálunk máshogy számolják a koronavírus okozta haláleseteket.

A miniszterelnök a keleti vakcinák gyorsított engedélyének áterőltetésével hazárdjátékosként merészet húzott, és majdnem nyert. A méregdrágán, magán üzleti köröknek milliárdos hasznot biztosítva beszerzett kínai oltóanyagot az ajánlás ellenére időseknek is beadták, ami a szakmai vélemények alapján egyértelműen hibás döntésnek bizonyult. Az oltási lendület megtörésével Magyarország már éllovasnak sem számít. Kimondható, hogy feleslegesen szórt el közpénzeket a kormány az oltás hírességekkel történő népszerűsítésére: több millió honfitársunk sem a miniszterelnöknek, sem az oltáspárti ellenzéknek, sem a szakembereknek, sem a plakátarcoknak nem hiszi el, hogy szüksége lenne a vakcinára. Az ő meggyőzésükre nincs is ötlete a hatalomnak.

Mostantól ugyanakkor lehet kérni a harmadik oltást – a kormány itt is előre menekül, igyekszik élen járni. Csakhogy elnagyolt és homályos ajánlásaival lényegében eltolja magától a felelősséget, orvosra és átoltott polgárra bízva a döntést. A harmadik oltásra jelen pillanatban jórészt a Sinopharmmal oltott időseknek lehet szükségük, ezt azonban nem mondhatja ki az orbáni állam, hiszen azzal a saját tévedését is beismerné. Inkább hagyja bizonytalanságban az embereket, s zúdítja rá a probléma kezelését az amúgy is túlterhelt orvosokra.

A hazárdjátékként, gyermeteg versengésként, politikai kommunikációs gyakorlatként felfogott járványkezelés éppen azt erodálja, amire ilyen helyzetben a legnagyobb szükség lenne: a társadalmi bizalmat. Pedig a negyedik hullám ellen (is) ez lenne az igazi csodafegyver.