A Budavár–Kispalád-tengely

A Budavár–Kispalád-tengely

Korsós Borbála és Gelencsér Ferenc (Forrás: Korsós Borbála/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gelencsér Ferenc Momentum-elnöknek nincs igaza: a szeptember 11-i, budavári időközi választáson nem történt (választási) csalás. Tavaly október óta ugyanis Magyarországon teljesen legális az olyan típusú voksturizmus, amire utaló nyomokat az I. kerületben találtak. A 24.hu derítette ki, hogy hat nappal a szóban forgó szavazás előtt létesített lakcímet egy Ostrom utcai magánklinika címére több Fideszhez, illetve Fidelitashoz köthető személy. Így ők aztán akár részt is vehettek az éppen a Gelencsér parlamentbe jutása miatt megüresedő önkormányzati képviselői helyért kiírt voksoláson, amin végül a kormánypártok jelöltje nyert. Egyébként viszonylag szorosan, hatvan szavazattal.

2021-ig még megvolt a hatóságok kezében a lehetőség, hogy vizsgálódjanak az ehhez hasonló ügyekben, és bár egyfelől meglehetősen szelektíven folytak le ezek a nyomozások, másfelől igen furcsa és enyhe ítéletek is születtek, de azért mégiscsak volt valamiféle visszatartó erő.

Most azonban már Semjén Zsoltnak és Gulyás Gergelynek köszönhetően ez a kontrollehetőség sincs meg, úgyhogy innentől nem csalás a voksturizmus, csak ámítás, és hogy mennyire az, azt éppen a budavári időközi választás mutatja meg. A helyszín ugyanis szimbolikus: az I. kerület hagyományosan a polgári érzelmű, önmagára konzervatívként tekintő, véleményformáló értelmiség lakóhelye. (Meg Bayer Zsolté.)  Nem kellene az egzotikus és ismeretlen Kispaládig „lemenniük” a valóságért, épp elég lenne csak az Ostrom utcáig, hogy lássák, milyen módszerekkel is őrzi hatalmát az Orbán-rendszer. De nyilván ezután is önámítón félrenéznek majd, és egy lapos gyurcsányozással elintézik az egészet.

És persze ámítás ez a történet ez a brüsszeli térkő-ATM felé is, amely mostanában elkezdett kellemetlen hangon sípolni, mikor a NER belehelyezi az MGTSZ (Mészáros, Garancsi, Tiborcz, Szíjj)-kártyát. Mert ne legyen kérdés: ahol az egyik típusú csalást így, adminisztratív módon legalizálni lehet és a messzi végekről minden különösebb botrány nélkül meglehet honosítani a főváros szívében is, ott ugyanezt meg lehet csinálni a másik fajta visszaéléssel, a korrupcióval is. Aztán persze csak ámulunk mi is.   

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!