A fideszes modell Gödön

A fideszes modell Gödön

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Kammerer Zoltán olimpiai és világbajnok kajakozó a Tokaji Vízitúra Központ átadásán 2018. június 14-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre több hír szól arról, s hatalomtechnikai szempontból észszerűen is hangzik, hogy azokon a településeken, ahol nem lát sok esélyt a győzelemre, civil, az élet valamilyen területén elismertségnek örvendő jelölt mögé áll be a Fidesz az önkormányzati választásokon. A nemrég kipróbált gödi modellt szokás emlegetni: miután a 2019-ben győzelmet aratott ellenzék úgy gondolta, ad egy esélyt a kormánypártnak, a Fidesz az olimpiai és világbajnok kajakozó, független Kammerer Zoltánt támogatva került a győztes oldalra.

Az új, hangsúlyozottan pártonkívüli polgármester a beiktatása napján interjút adott az ATV-nek, ami kurtán-furcsán ért véget. Amikor a riporter a helyieket és környékbelieket leginkább érdeklő témáról, a Samsung akkumulátorgyáráról kezdte kérdezni, Kammerer szemmel láthatóan ingerülten távozott, sétált el a helyszínről, véget vetve a beszélgetésnek.

A különös viselkedésre kétfajta magyarázat lehetséges. Az új polgármester annyira civil, annyira távol áll a megosztó vitáktól terhes pártpolitikától, hogy kerülni igyekszik minden kényes kérdést. Csakhogy az elmúlt években Gödön kis túlzással minden a terjeszkedő, az ott élőknek számos kellemetlenséget okozó, zajos, nem éppen környezetbarát beruházásról szólt. Nem érhette váratlanul az erre vonatkozó kérdés az egykori bajnokot. Ráadásul talán az sem túl merész feltételezés, hogy a gödiek egy része annak reményében szavazott neki bizalmat, hogy nem ellenzéki polgármesterként többet tud elérni a gyár ügyében, a város és lakosai érdekében. Kammerer Zoltán a fentiek fényében úgy viselkedett, mint aki nincs tisztában azzal, milyen feladatra vállalkozott. Mintha az ő esetében a civilség a felkészületlenséget jelentené.

A másik lehetséges magyarázat: nem a gödi modell érkezett meg az országos politikába, hanem a fideszes a Pest megyei városba. Kammerer az ATV kamerája előtt percek alatt változott civilből tipikus fideszes politikussá. Aki arrogánsan hárít, menekül a kellemetlennek érzett közérdekű kérdések elől. A papíron független polgármester megérkezett politikai otthonába. És a gödiek? Ők maradtak, ahol voltak. Ahogy az akkumulátorgyár is.