A Kaleta-ügy

A Kaleta-ügy

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetőjeként sajtótájékoztatót tart az Ukrajnában kialakult helyzetről, a minisztériumban 2014. február 19-én (Fotó: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mély megdöbbenés követte a közvélemény hangadói által túl enyhének tartott bírósági ítéletet – a perui nagyköveti posztról tavaly tavasszal leváltott – Kaleta Gábor büntetőügyében. A diplomata egy pedofilhálózat ügyben folyó amerikai nyomozás során bukott le, kiskorúakról készült törvénysértő fotókat találtak hivatali gépén. A magyar illetékes hivatal, miután az amerikai nyomozóhatóságok értesítették, azonnal intézkedett, a Külgazdasági és Külügyminisztérium alá tartozó szakszolgálat két munkatársa „hazakísérte” Kaleta Gábort, akit itthon őrizetbe vettek, és megkezdték az ügyében a vizsgálatot.

Az amerikaiak alapos munkát végeztek, az átadott bizonyítékok alapján az ügyészség vádat emelt, a büntetőperben Kaleta beismerte bűnösségét. A hatályos Büntető törvénykönyv szerint három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az, amit Kaleta rovására lehet írni. Egy év börtönbüntetést szabtak ki rá, a végrehajtását 2 év hat hónapra felfüggesztették, emellett még félmilliós bírságot kapott. Nem tudjuk, mi járt az ítélkező bíró fejében, amikor az enyhítő és súlyosbító körülményeket mérlegelte, mindazonáltal a vádhoz kötöttség elve kötötte őt, annál többet nem is róhatott ki, mint amennyit az ügyész kért.Tény, hogy az elítélt korábban büntetlen előéletű volt, mint ahogy az is tény, hogy nagykövetként, Magyarország hivatalos képviselőjeként keveredett be a nemzetközi pedofilbotrányba, súlyosan lejáratva hazánkat.

A nyilvánosságra került információk szerint Kaleta tette kimerült abban, hogy a fotókat nagy mennyiségben a gépén tárolta, nyilván nézegette is őket, vagyis „fogyasztója” volt egy kiskorúakat durván kihasználó, bántalmazó, számukra feldolgozhatatlan sérelmeket okozó bűnbanda üzleti tevékenységének.

Kaleta a tettéért megkapta a magyar törvények által rendelt büntetését. A tanulságokat levonva most inkább arról kellene vitatkozni, hogy Országgyűlésnek nem kellene-e módosítani a Büntető törvénykönyvet, és megemelni a büntetési tételt az ilyen bűncselekmények esetén.

Magyarországon azonban semmilyen ügyet nem vagyunk képesek normálisan kezelni, aminek egy kis köze is van a politikához. Most is egymásnak feszültek a véleményformálók, az egyik oldal odatapasztaná a pedofil képek ügyében elítélt Kaletát a jobboldalhoz, mert 2001-ben, az első Orbán-kormány idején került a külügybe, és bár a baloldali kormányok idején is gyors karriert futott, a második, a harmadik és a negyedik Orbán kormány idején is töretlenül emelkedett a diplomácia ranglétráján. Mindeközben kettős életet élt. Magasan képzett szakemberként, még ha alaposan vizsgálták is a hatóságok a C típusú átvilágítások során, nyilván képes volt megoldani a feladványt, hogy ne bukjon le.

A lebukása után nyilvánvaló volt a zuhanás a megvetettség, a közutálat mélységes bugyraiba. Nem segítette a helyzetét az sem, hogy „bűnbánó” módon bevallotta a tettét, hiszen maga mellé fogadott egy ostoba ügyvédet, aki olajat öntött a tűzre, amikor úgy próbálta védeni a védhetetlent, hogy azt mondta a tárgyalásán, „mintaéletű jogász életet élt, szolgálta a hazáját”, és hogy mélyen vallásos emberről van szó, aki rendszeresen gyakorolja a hitét”.

A véleményformálók kormánypropagandista csapata pedig azon munkálkodik, hogy a Borkai-ügy miatt Fidesz-hitükben megrendültek számára elhitessék, hogy ezt a Kaletát a baloldal küldte rá a jobboldalra. A 888.hu cikkírója szerint Kaleta „a 2002-es baloldali kormányváltás után jutott pozícióhoz, majd Gyurcsány alatt lett igazi külügyi fejes. Most pedig a hírhedten baloldali bíróság mentette fel, a függetlenobjektív média pedig falaz nekik”. Szerinte Kaletát megtalálta, majd felépítette a baloldal, most pedig 540 ezer forint bírsággal engedi futni” – írja az egyik új megmondó. Aki azon rágott be, hogy a Kaleta-ügyet először nyilvánosság elé táró Indexen jóval kevesebb találatot dobott fel a kereső a Kaleta névre, mint Borkaira, aki ugye például olimpiai bajnok is volt, meg polgármester is, az Adriai elhíresült nyaralásai mellett.

Miért nem lehet egy ilyen durva pedofilbukta után csöndben maradni a jobboldalon? Miért kell benzinnel locsolni a parazsat? Miért nem szóltak oda nyilvánosan Polt főügyésznek, hogy kérjenek méltó büntetést erre az emberre, hadd tanulja meg egy életre mindenki, hogy külhonban miként kell viselkednie egy magyar diplomatának?!

Vajon nem inkább azon kellene felháborodni, hogy a jobboldali kétharmaddal az Országgyűlés olyan törvényeket alkot, amelyek alapján ilyen ítéleteket lehet hozni?

Vagy nem azon kellene háborogni, hogy sajtóvétségekért is hasonló büntetési tételekre lehet számítani? És azon elgondolkodtak-e, hogy Kaletáénál súlyosabb pénzbírságokat szabtak ki egy hónapja a dudálós tüntetők ellen, akik csupán alkotmányos jogukkal élve fejezték ki ellenvéleményüket amiatt, hogy súlyos betegeket küldtek haza a kórházból Kásler „ágyfelszabadítós” hadműveletének végrehajtásakor?