A medgyesegyházi fideszesek félteni kezdték pártjuk jó hírét

A medgyesegyházi fideszesek félteni kezdték pártjuk jó hírét

Orbán Viktor és Simonka György a Karmelita kolostorban (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A medgyesegyházi fideszesek kényesek arra, hogy jó legyen a híre a pártnak, amelynek a tagjai sorába léptek. Legalábbis ez derül ki a Narancs.hu értesüléséből, miszerint Simonka György kizárását kezdeményezi a medgyesegyházi Fidesz csoportelnöke, Ruck Márton. Ruck szerint súlyosan árt a Fidesz jó hírének a költségvetési csalással megvádolt politikus ügye. Ráadásul Simonka nem tájékoztatta a helyi szervezet elnökségét arról, hogy büntetőeljárást indítottak ellene.

Tréfás figurák ezek a fideszesek Medgyesegyházán is. Nem kapkodják el a lépéseiket, ha a pártjuk jó híre forog kockán. Higgadtak, megfontoltak. Erről a Simonkáról már elég régóta lehet tudni, nem csak a dél-békési országrészben, hanem széles e hazában, hogy zavaros, gyanús ügyekbe ártotta magát. Azt például, hogy nem ússza meg a vádemelést a költségvetési csalás ügyében, már legalább egy éve lehet tudni. Vagyis amennyiben vélelmezzük, hogy egy párt jó hírének árt, ha egy politikusa alaposan gyanúsítható valamilyen bűncselekmény elkövetésével, akkor célszerű már akkor finnyásan elhatárolódni tőle, ha a gyanú árnyéka vészesen rávetül.

A mostanában csirkék és birkák között idejét töltő Borkai Zsoltot a Párt jó hírének megvédése végett nem zárták ki a pártból, csak elküldték neki a selyemzsinórt: ha nem lép ki önként, a párt fegyelmi és etikai bizottsága fogja kezdeményezni a kizárását.

Úgy tűnik, a Fidesz-pártközpontban Simonka esetében tiszteletben tartják az ártatlanság vélelmének jogelvét. Amíg jogerősen el nem ítélik Simonkát, addig a Fidesz nem akar lemondani a kétharmados többséghez szükséges, Simonka által biztosított kiszámítható szavazatról. Nem lepődnék meg nagyon, ha nem tennének meg mindent azért, hogy ez a szavazat még hosszú ideig biztosított legyen, vagyis mire kimondják a jogerős ítéletet, valószínűleg nagyon sok víz fog lefolyni a Dunán.

A medgyesegyházi fideszes atyafiak jó okkal mérgesek Simonkára, a legfőbb bajuk vele az, hogy káruk származott a Simonka-ügyekből. Mint ahogy Ruck is megírta a politikus kizárását kezdeményező levelében: A Simonka által „generált és érdekköre által menedzselt pályázatok szabálytalanságai miatt, már ez idáig 700 millió forint jogerős visszafizetési kötelezettsége keletkezett az önkormányzatoknak (ami várhatóan tovább fog nőni), ez a biztos csődöt jelenti a településeink számára”.

Vagyis a medgyesegyházi fideszes elvtársaknál – kicsit kifacsarva Marx filozófiájának egyik alapvetését – a lé határozza meg a tudatot. Ha jól értjük, amennyiben nem származott volna cirka 700 milliós káruk a Simonka-afférból, ugyanúgy tiszteletben tartották volna az ő esetében az ártatlanság vélelmét, mint ahogy ezt megtették az elmúlt években.

Mindezek ellenére tetszik nekem a medgyesegyháziak öntudatra ébredése. Nagyon helyesen gondolkodnak, szerintem a Fidesz jó hírének ártó többi politikus kizárását is kezdeményezniük kellene. Ugyanakkor: Medgyesegyháza és a többi érintett önkormányzat szépen fizesse vissza a közösbe azt a 700 milliót. Esetleg kérjék meg a még mindig országgyűlési képviselő Simonkát, hogy szavazataiért cserébe intézzék az ő ügyét is úgy, ahogy a Farkas Flóriánék szövetkezete által eltapsolt 1,6 milliárdos visszafizetési kötelezettség idején intézték, amikor egy laza mozdulattal kaptak 1,3 milliárdot a kormánytól, hogy legyen miből visszafizetni a szabálytalanul elköltött támogatást.

Medgyesegyházán ugyanis nem csak Simonka szavazóinak életét nehezíti meg a 700 milliós visszafizetési kötelezettség, hanem mindenkiért.