A szelektív őszinteség és a cukormentes nemzeti konzultáció

A szelektív őszinteség és a cukormentes nemzeti konzultáció

Orbán Viktor miniszterelnök, Georgia Meloni, az Olaszország Fivérei párt vezetője és Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter Rómában, 2021. augusztus 28-án (Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben a több mint egy évtizede kormányon lévő Fidesz (és vele együtt a pöttöm KDNP) Gyurcsány-ellenes petíciósdit játszik, zajlik egy másik aláírásgyűjtés is. Azt a Pedagógusok Szakszervezete indította a tanári bérek emeléséért, az ágazat másik érdekvédő szervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pedig arra kéri tagjait, hogy videóüzenetben számoljanak be az ágazat problémáiról. Egyikük szerint például az a gond, hogy egy pályakezdő pedagógus alig 900 forintot keres óránként, így aztán nem is nagyon jelentkeznek a fiatalok tanárnak. Tegyük hozzá, hogy a PSZ korábbi közlése szerint 12 ezer tanár hiányzik ma Magyarországon a rendszerből, és ha nem történik semmi, akkor 4-5 éven belül összeomlik a hazai közoktatás.

A jó hír, hogy ezt Novák Katalin is tudja, az RTL Klubnak ugyanis azt mondta, hogy „a pályakezdők bérezése valóban probléma”. De van rossz hír is, mégpedig az, hogy a családminiszter szerint „amíg a gazdasági helyzet nem teszi lehetővé, nem lesz béremelés”. Ez az a pont, ahol már egyszerűen nem lehet csak az oktatás problémáiról beszélni. Vagyis hát lehet, csak semmi értelme. Itt ugyanis megint azzal a fideszes attitűddel állunk szemben, amit a közélet minden területén megtalálunk, ahova a Fidesz (és persze a picuri KDNP) beteszi a lábát. Nevezzük most ezt a jelenséget egyszerűen csak szelektív őszinteségnek. Mert ha olyan állapotban van a gazdaság, hogy nem tudunk orvosolni egy ilyen régóta fennálló gondot, mint a kezdő tanárok alacsony bére, akkor alighanem üres frázisok csak a dübörgésünkről szóló diadaljelentések.

Így például ha valóban terrorban tartja az Örs vezér terét az egyesülő koldus- és kutyamaffia, ahogy azt egyre szürreálisabb sztorikkal igyekszik bemutatni a kormánypropaganda, akkor azt is be kell ismerni, hogy belügyminiszternek nem sikerült két hét alatt rendet tennie. Vagy ha Orbán Viktor többes szám első személyben közli „Brüsszellel”, hogy „nem engedjük meg, hogy szegény országokkal fizettessék meg a klímaváltozás elleni harc költségeit”, akkor az bizony azt is jelenti, hogy a jó egy évtizednyi nemzeti együttműködés után mi mégis szegények maradtunk. Persze az is igaz, hogy Orbán Viktor sose hazudik, legfeljebb a szelektív őszinteség gyakorlása közben nem fejti ki az igazság minden részletét. Bár ez mintha egy másik kormányfő védjegye lett volna, azé, aki ellen épp most indította el cukormentes nemzeti konzultációját a Fidesz (és az apró KDNP).