Még a végén a meteorológusok is a Soros-hálózat részévé válnak

Még a végén a meteorológusok is a Soros-hálózat részévé válnak

Az augusztus 20-i tűzijáték pirotechnikai eszközeit telepítik a Nuvu Kft. szakemberei az Erzsébet hídon 2022. augusztus 18-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kormánykritikus, méltányos bírálatra törekvő, amolyan független-objektív újságíróként nem esik nehezemre dicsérni a hatalom döntését. Azt gondolom, felelősségteljesen határozott az augusztus 20-i állami ünnepségek lebonyolításáért felelős operatív törzs, amikor a bizonytalan időjárás miatt lemondta az esti tűzijátékot. Volt már arra is példa, hogy a látványosság idején a helyszínre lecsapott vihar tragédiát okozott. Azzal pedig egy ideje együtt kell élnünk, hogy a klímaváltozás nyomán egyre gyakrabban tapasztalhatunk rövid távon is kiszámíthatatlan, extrém időjárási jelenségeket.

Az operatív törzs délben meghozott döntése végül túl óvatosnak bizonyult; ha nem is optimális viszonyok között, de meg lehetett volna tartani este kilenckor az eseményt. Mégsem gondoltam, hogy gúnyolódni illenék a kormány magatartásán, ahogy azzal sem volt bajom, hogy egy hét múlva tervezik fellőni a rakétákat. Ha már megélhetési válság idején is ragaszkodnak a népszórakoztatás eme hagyományos és méregdrága módjához, legyen meg a szertartás, a számlát így is, úgy is mi álljuk. Tehát: ha az operatív törzs (értsd: a kormány) minimális kockázatot érzékelt a biztonságos lebonyolítást illetően az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése alapján, jól tette, hogy lefújta az esti bulit. Ez nem olyasmi, amiért megéri akár egy kicsit is hazardírozni. Egy pillanatra úgy éreztem magam, mintha egy normális országban élnék. Talán mások is.

Ezt nem hagyhatta annyiban a Fidesz-kormány kommunikációs háttérhatalma, és gyorsan hadrendbe állította gépezetét. Több tucat médiafelület harsogta hát: hibázott az OMSZ, súlyos tévedés volt erős széllökéseket jósolni az ünnep estéjére Budapesten. Tudom, sokaknak nehéz megbékélni azzal, hogy a tudomány sem mindenható, a valószínűség és a bizonyosság közötti különbségtétel sem mindig magától értetődő. Furcsa, amikor egyesek rácsodálkoznak arra, hogy a jövő akár néhány órás időtávon belül is nehezen kifürkészhető tud lenni. Van, amikor úgy látszik, a vihar kapujában állunk, mégis elmarad az égzengés. Mindenesetre a meteorológiai szolgálat még mindig pontosabb találati aránnyal dolgozik, mint az egyszeri magyar közvélemény-kutató cég választások közeledtével.

Augusztus 20-án annyi történt, hogy az arra hivatott szakmai szervezet előrejelzése alapján a kormány hozott egy döntést. Ha az ügyben politikai felelősség vetődik fel – szerintem nem –, azért neki is kell helytállnia. Úgy látszik, ha valami nem a tervei szerint alakul, a hatalom akkor is bűnbakot keres, ha nincs miért magyarázkodnia. A politika beteges, abnormális felfogása ez; mindenáron kell egy felelős a lefújt tűzijáték miatt, akire rávetheti magát a médiafalka. Még a végén a meteorológusok is a Soros-hálózat részévé válnak a fideszes heccsajtóban...

Kíváncsian várjuk az OMSZ szombat estére szóló előrejelzését!

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!