Alacsonyan szállnak a Gripenek

Alacsonyan szállnak a Gripenek

A Honvéd Vezérkar főnökének jelölt Böröndi Gábor altábornagy (j) a kinevezése előtti meghallgatásán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén 2023. május 2-án. Balról Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország megérdemli, hogy ütőképes hadserege legyen – mondta első állománygyűlésén Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar új főnöke. A Honvédelmi Minisztérium honlapjára kitett rövid videóban arról is szó esik, hogy az Ukrajnában zajló háború fel kell ébresszen bennünket, nem élhetjük tovább a békés életünket, meg kell hát változtatni a Magyar Honvédséget. - Mi lesz a jövő? – tette fel a kérdést a vezérkari főnök, a választ is megadva: kiképzés, felkészítés, gyakorlatok.

Értem én, hogy Putyin agressziója új helyzetet teremtett, de mégis, ugyan mi mással töltötte az időt eddig a honvédségünk, ha nem kiképzéssel, felkészítéssel, gyakorlatokkal? Békeidőben ez minden hadsereg dolga, kötelessége. Ha jól értem Böröndi altábornagyot, a honvédelmi kormányzat és a vezérkar eddig nem tartotta szárazon a puskaport.

Ez logikus, ám azt hiszem, mégsem a valós magyarázat. A drámai zenei aláfestéssel közzétett videóban nekünk, választópolgároknak üzent a katonai vezető szavain keresztül a hatalom. Egyfelől jól ránk ijesztve: visszaélve az ukrán háború okozta szorongással felnagyítja, közvetlenül bennünket érintőként mutatja be a veszélyt. Másfelől a propaganda által immár atomháborúval is riogatott közösségnek védelmet is kínál. Böröndi Gábor úgy beszél a katonák előtt, mintha csak idő kérdése lenne, mikor küldi valóságos háborúba őket. - A végén nyerni fogunk – ígérte, homályban hagyva, pontosan mire is gondol. És hogy fokozza a háborús pszichózist, az agresszorral kötött béke helyett a háború pártján álló nagy politikust, Winston Churchillt idéző szavakkal vért, könnyeket, sírást, verejtéket és fájdalmat ígért a katonáknak.

Mostantól a honvédség hadműveleti szintű felkészültségét egyre többször fogják érzékelni a civilek is. - Ha átmegy a Gripen a falu fölött, az a szabadság hangja – mondta a vezérkari főnök.

A példátlan tisztogatási hullámon átesett honvédség a politika, a kardcsörtető hatalom eszköze lett. Ennek a főpróbája volt, amikor a járvány miatti lezárások idején állig felfegyverzett katonák jelentek meg az utcákon. Hol örökös veszélyhelyzet, rendkívüli jogrend van, ott örökös veszélyhelyzet, rendkívüli jogrend van: ennek ad nyomatékot a látványosan háborúra készülő hadsereg.

Azt hiszem, jórészt a politikai hovatartozás dönti el, hogy az állampolgár ettől megnyugszik, vagy rosszat sejtve gyanakodni kezd.