Álmagyarkodás

Álmagyarkodás

A kínai CATL akkumulátorgyár ügyében tartottak közmeghallgatást Debrecenben 2023. január 19-én (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Áldebreceniek mozgolódnak az akkumulátorgyár elleni hangulatkeltők között” – olvasható a cím 2023-ban a magyar közszolgálati médiaszolgáltató honlapján. Elsőre viccesnek tűnik. Elvégre mennyire abszurd az, hogy valaki bármiért is „debreceniséget” próbálna mímelni. Mintha lenne egy derék cívisekből álló bizottság, akik ezt ellenőrzik, teszem azt Tar Sándorra, Dombi Tiborra, vagy a Tankcsapdára vonatkozó, beugratós kérdésekkel. Utóbbi emlegetése mondjuk politikailag rizikós, mert ma a Hajdúságban más jut az ottaniak eszébe, ha a „legjobb méregről” hallanak. És persze, elsőre nehéz nem arra gondolni, hogy hamarosan a Hírcsárda bejelenti, innentől kezdve lemond arról, hogy az MTVA-t parodizálja, mert egész egyszerűen nincs értelme versenyezni ezzel a 130 milliárd forintos poéngyárral.

És lassan Szijjártó Péter külügyminiszterrel sem. Ugyan nem mondja ki, de lényegében álmagyarkodással vádolja azokat, akik tiltakoznak akár a debreceni akkumulátorgyár, akár bármely más beruházás ellen. Azt mondja: „más országok érdekeit szolgálják”. Legutóbb mindezt egy japán cég beruházásának bejelentése kapcsán mondta el, amihez a magyar állam 2,3 milliárd forintos támogatást ad, és hatvan munkahely jön majd így létre várhatóan.

Távol álljon tőlem a vádaskodás, de ha ehhez hozzáveszem, hogy a hasonlóan kistafírozott cégeknél néhány esztendő elteltével „harmadik országból” érkező munkavállalók, fideszül „gazdasági bevándorlók” szoktak állni a szalag mellett, akkor alighanem megkockáztathatjuk, hogy Szijjártó kapcsán álmagyarkodásról beszéljünk. A külügyminiszter amúgy mostanában mond olyanokat is, hogy „aki az elektromos akkugyár ellen küzd, az a környezetvédelem ellen küzd”. Hát, 2018-ban még küzdött ő is: „a magyar érdek és a bajor érdek pedig maximálisan egybeesik abban, hogy el kell utasítani a klímapolitika területén 2030-ra kitűzött európai uniós célok megváltoztatására irányuló brüsszeli törekvéseket”. És ha mindez még nem lenne elég álmagyar, azt is megjegyezte, hogy „Magyarország soha nem fog olyan javaslatokat támogatni Brüsszelben, amely rontaná a német, ezen belül a bajor autóipar helyzetét”.

Szijjártó Péter egyébként Komáromban született és győri lokálpatriótának mondja magát. Vagyis itt az ideje, hogy a kormánymédia leleplezze az újabb áldebreceni hangulatkeltőt!

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel, és kezdje velünk a napot!