Amikor a NER-ifjak kapát-kaszát ragadnak

Amikor a NER-ifjak kapát-kaszát ragadnak

A Fidelitas tagjai, miután lekaszáltak egy méhlegelőt Budapesten (Fotó: Facebook/Fidelitas)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Joggal tették fel többen a kérdést, hogy vajon mi lesz a méhlegelőt lekaszáló fidelitasos ifjak következő lépése? Le is betonoznak egy-két zöldfelületet? Esetleg madárfészkeket borogatnak majd, ha valamelyik ellenzéki vezetésű kerület madármentő programot hirdet?

A méhlegelők telepítése persze érthető módon váltott ki politikai vitákat, többen nem értettek egyet a koncepcióval. Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy nagyon is hasznos intézkedésről van szó: a rovaroknak megfelelő terep, az énekesmadarak számára táplálék jut, míg a magasra engedett gyep több harmatot, vizet köt meg. A párbeszédes Szabó Rebeka ehhez hozzátette azt is: „a 35 fokban tövig nyírt gyep ki fog égni a talaj felső részével együtt, így innentől kezdve egy szúrós, száraz valami fogja borítani ezt a részt, ami idővel még gyomosodni is fog. Ha van a talajban parlagfűmag, akkor most biztosan ki is nő (a tegnap levágott sűrű gyepben biztosan nem volt, pláne, hogy még csak mostanában csírázik)”. Hasonló koncepciójú méhlegelők vannak továbbá a fideszes 12. kerületben, valamint Székesfehérváron is.

Nem aggasztotta mindez az ifjú fideszeseket, miután a kormányoldalon egy ideje a Bayer Zsolt-i heherészés dívik: hahaha, ezek a Karácsonyék már gazolni is lusták, elnevezik inkább méhlegelőnek! Az a Bayer nevetgélt ezen jóízűt, aki olyannyira büszke a mindenféle erdélyi útjaira, ottani ismeretségeire. Ez már csak azért is lényeges, mert joggal hívta fel rá az Azonnali szerzője a figyelmet: nem Karácsonyt, hanem a magyar népi kultúrát veszik semmibe a nagy kuncogások közepette a természetet rongáló fidelitasosok. „A helyzet az, hogy Budapest főváros le nem betonozott területén is eredeti talaj és talajformák jellemzőek, tehát a főváros nem egy, a magyar őstalajból betonszarkofággal elemelt valami. Ebből következően jól megállapítható, hogy a kérdéses, a Fidelitas által fűnyírós gyeppé alakított terület növényzeti ősformája a fent is említett 53 százalékhoz tartozik gazdálkodási szempontból, tehát száraz kaszáló” - szögezte le Tóth Csaba Tibor.

Izgalmas kérdés tehát, mégis milyen ökológiai képzettség, természeti tudás birtokában döntötték el a NER-ifjak, hogy ők akkor benzines fűkaszával nekiesnek a gyepnek, az adott területen jóval későbbre tolva a vadvirágok kifejlődését. Akciójuk mindenesetre jó szimbóluma az átlagos kormánypárti dúlásnak: az adott területre vonatkozó ismereteik nincsenek, cinizmusuk és öntudatuk annál nagyobb. És hiába, hogy mindennél világosabb a pusztítás ténye, utólag is gőgösen mantrázzák, hogy mindenki más megy szembe az autópályán. Meg tudnak magyarázni így mindent: egyetemek tönkretételét, kínaiak helyzetbe hozását, melegellenes intézkedéseket, bármit. Tényleg menne ez nekik a madárfészkek leverése esetén is.