Az államférfi-pótló Lázár János

Az államférfi-pótló Lázár János

Lázár János a tram-train-en (Forrás: Lázár János Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pótlóbusz hungarikum. Nyilván máshol is állítanak be buszokat, ha akár felújítás, akár baleset miatt nem tud közlekedni a vonat, metró, vagy villamos. De míg mások erre ideiglenes megoldásként tekintenek, addig mi, magyarok arra is képesek vagyunk, hogy megszokjuk az átmeneti szükségmegoldásokat, mert nem hiszünk az olyan intézményekben, mint a működtetés és a karbantartás. Ezért aztán ha valami rossz, azt nem megjavítjuk, hanem megszokjuk, kis idő múlva pedig hagyományként mutatjuk be őket. Nincs ez másként a pótlóbuszokkal sem. Azokat is megszoktuk, kicsit talán meg is szerettük őket, de máris itt van valami új, amire még büszkébbek lehetünk.

A minap esett meg, hogy az egyes vasútvonal felújítása miatt közlekedő buszjárat a minap lerobbant, és utasainak minimum különös körülmények között kellett megvárnia, míg megérkezik a pótlóbuszt pótló busz. Benne volt persze a pakliban, hogy megannyi furcsaság történik majd ezen a vonalon, mert már eleve abszurd volt, ahogy például Lázár János elrendelte a felújítását. Hepciáskodó mondatai olyan gyorsan kezdtek mémesedni, hogy a miniszternek azonnal el kellett rohannia vitézkedni kicsit Horthy Miklós sírjához, csak hogy másról is essék szó vele kapcsolatban. 

És miközben zajlik ez a groteszk szomorújáték az egyes számú fővonalon, miközben a harmincperces késésekre már csak legyintek, egyszer csak kapok egy fotót, amit elsőre nem is tudok értelmezni. Norvégiából küldte egy jóbarátom, egy ottani vasútállomáson készült. A fényképen két rubrika látható, bennük pedig számsor: az egyik azt mutatja, hogy a menetrend szerint mikor érkezik a vonat, a másik pedig azt, hogy a valóságban mikor fog. És hát döbbenet, de a két szám stimmel.

Aprócska dolog ez persze, mégis rögvest arra kell gondolnunk, hogy aligha lehet a véletlen műve, hogy annak idején Lázár János volt a legelkötelezettebb harcosa a magyar kormánynak, amikor Norvégia ellen küzdött a kabinet. Akár ki is hirdethetnénk ennek a meccsnek a győztesét, de emlékezzünk csak rá, mi történt, mikor Lázár Bécsbe ment, hogy zongoraszóval kísérve felhívja a figyelmet egy ottani „no-go zónára”. Sokan gúnyolódtak a miniszteren, de próbáljanak csak a károgók most vonatra szállni, és Ausztriából Magyarországra menekülni a migránsok elől! Emlegetnék ám Lázár Jánost, nem vitás.