Az újratervezés újratervezése

Az újratervezés újratervezése

A Margit hídon a kata-törvény ellen tüntetők (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kormányozni legalább tudnak! – ki nem hallotta ezt az érvet fideszes ismerőseitől a családi ebédet követő kávé alatt, amikor ők is eldörmögték ugyan, hogy tényleg vannak kisebb-nagyobb bajok, meg hát valóban furcsa egyesek mesés meggazdagodása, de hát a másik oldalon ott a Gyurcsány, és ezek legalább tudják vezeti az országot.

Az áprilisi választásokat követő kormánydöntések miatt sok hithű fideszesben is megbicsaklott ez a feltevés – egy friss felmérés szerint a budapesti Fidesz szavazók ötöde a kormány munkáját egyesre vagy kettesre értékeli, azt gondolva, hogy nem kezelik jól a válságot.

A kormányzati káoszt legjobban mutatja az adó körüli teljes kavarodás: nyáron kiderült, hogy példátlan módon adóév közben eltörölnek bizonyos adónemeket (lásd katatüntetések), hogy aztán győzelmi jelentésként tudja harsogni a propagandamédia a szeptemberi ekho-csökkentést. Ez már a második újratervezés a katás-vállalkozók életében, hogy aztán egy apró betűs részből kiderüljön: egyáltalán nem biztos, hogy hosszú életű lesz az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás 13 százalékponttal való csökkentése. Ott van ugyanis a kedden megjelent Magyar Közlönyben: „a Kormány e rendelet hatályát a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló 2022. évi VI. törvény hatályvesztéséig meghosszabbítja.”

Ha a könyvelőm jól érti (ez is újdonság: egy könyvelőnek manapság már nyelvésznek, jogásznak, gyorsolvasónak és még ki tudja, minek kell lennie, hogy valahogy lépést tartani tudjon a káosszal), akkor a fél echo csak addig van, amíg vészhelyzet van – és veszélyhelyzet addig van, amíg Orbán Viktor azt akarja, hogy legyen. Ez tarthat évekig (ha véletlenül véget érne a háború, akkor lehet rendkívüli migráns-, vírus- vagy bármihelyezet, amire tudnak hivatkozni), de pont úgy véget is érhet addigra, mire ezt a mondatot befejezem. Legutóbb tankolás közben kaptam példát a pillanatok alatt életbe lépő kormányhatározatokból: ha öt perccel később veszem le a kútfejről a töltőpisztolyt, már egészen más áron adták volna a benzint.

Vannak nagyszerű dolgok is széles e hazában: a Pénzügyminisztérium szerint „egyszerűsítették” a cégek adófizetését, így aztán ezentúl euróban vagy dollárban is utalhatnak. Ezek szerint a forint már nekik sem kell annyira.

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!