Bangóné és az igazi diplomabotrány

Bangóné és az igazi diplomabotrány

Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő összetép egy nemzeti konzultációs ívet napirend előtti felszólalása közben az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. november 13-án (MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bangóné Borbély Ildikó képviselő esete a (nem létező) diplomájával bagatell ügy. Volt már ilyen, lesz is még a magyar közéletben. Kormánypárti és ellenzéki oldalon is láttunk már hasonló turpisságot, olykor bizony következmény nélkül. Valójában érthetetlen, miért vállalja valaki a lebukás kockázatát, amikor beír az életrajzába olyan végzettséget, amelyet nem szerzett meg. Miféle előnyt remél ettől? Bangóné Borbély Idikóról kiderült, hogy állításával szemben nem kapott közgazdász diplomát 2013-ban a Budapesti Gazdasági Főiskolán. A képviselőt kizárta a pártja; az MSZP azon túl, hogy a tavaszi választáson nem kívánja indítani, a parlamenti mandátumának visszaadására is felszólította. Bagatell ügy, amelynek ez volt az egyetlen helyes és észszerű végkifejlete.

Bagatell, mert a képviselő asszony igazából csak magának ártott. Az MSZP, illetve az ellenzék elvesztett egy beszélő fejet, de a gyors reagálással csorbítja az ügy élét. A baloldalon van következménye egy ilyen véteknek - ezt is lehet üzenni a Fidesznek, amely szinte transzba esett önnön nagyszerűségétől, amikor a nagyon csúnya bűnügybe keveredett Völner Pál lemondott az államtitkári pozíciójáról, miközben azért a képviselői mandátumát pártja kétharmados parlamenti többségét őrizve megtartotta. Bangóné veszített az ellenzéki előválasztáson, így kiesése csak a listaállítást érinti. De ügye főként azért bagatell, mert nem rombolja a közbizalmat, hiszen lett következménye, s nem inflálja a magyar diploma értékét. Sőt, még emeli is: komoly, legalábbis annak látszó emberek a közvéleményt is megtévesztik, hogy magasan képzettnek, erről hivatalos tanúsítvánnyal is rendelkezőnek mutassák magukat.
Ezzel szemben például a Völner-botrány ki tudja, meddig tekeredő szálai a közbizalmat súlyosan aláásó ügyet tárnak elénk. Míg Schmitt Pál bukott köztársasági elnök plágiumbotránya a doktori címek értékét kérdőjelezte meg, a végrehajtók kenőpénze körüli nyomozás iratai alapján a szereplők egyetemi vizsgákhoz, így közvetve a diplomaszerzéshez nyújtottak nem éppen tisztességes módon segítséget. Ez a munkaerőpiacon olykor aranyat érő felsőfokú végzettségért becsületesen küzdők arculcsapása, másrészt a magyar diploma devalválása. Az erkölcsi kár felbecsülhetetlen. A vizsgabotrány egyik kedvezményezettje a nyilvánosságra került információk alapján az Orbán-rendszer egyik legnagyobb hatalmú főtisztjének, Rogán Antal miniszternek a kabinetfőnöke.
Bangóné Borbély Ildikó kisszerű története lassan magánüggyé sorvad, míg a fideszes hatalom az állami élet minden szintjét átható züllöttsége, amelyet most a Völner-botrány hoz ki a fényre, tovább szennyezi a közéletet, rombolja a közbizalmat.