„Bár a posta volna olyan megbízható, mint a meteorológia!”

„Bár a posta volna olyan megbízható, mint a meteorológia!”

Villámlás és viharfelhők Salgótarján felett 2020. július 21-én. (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a posta volna olyan megbízható, mint a meteorológia! Aki látta az immár legendás Vissza a jövőbe című filmtrilógiát, annak ismerős lehet Dr. Emmett Brown eme „híres” mondása. Ha nem komoly szakmai háttérrel rendelkező karrierekről és a tudományról lenne szó, akkor azt is mondhatnánk, nincs az a Pintér Béla börleszk – lásd KaisersTV, Ungarn –, ami felérne a való élettel. Kínjában nem is tudja az ember, mihez kezdjen: sírjon vagy nevessen. Ez utóbbit persze csak azért, mert ilyen nincs, és mégis van.

Ami az OMSZ körül kerekedett cunamit illeti, kérdések tömkelege kavarog az éterben. Talán a legfontosabb, hogyan végezze ezek után a lehető legkomolyabb lelkiismerettel a munkáját egy közalkalmazott, közhivatalnok, ha az a jussa, ha nem tetszőt tesz a politikum elvárásaival szemben, hogy elszállhat a jó széllel? Miért kellett meghozni a végső döntést mindenáron 12 óráig a világ legeslegeslegnagyobb tűzijátékáról, és miért nem lehetett volna várni még picit a végső döntéssel és kitolni a megmásíthatatlan verdiktet kora délutánig? Urambocsá', ha látszik, hogy mégis lehet, mi lett volna az utolsó pillanat, amíg „ha van elég szappan, mehet a tűzijáték”?

Ha meg „szabotőrök”, miért nem merték felülírni az OMSZ-t a döntéshozók? Az elmúlt évek csakazértis légkörét látva, kétlem, hogy ezúttal például az OMSZ csapkodta volna az asztalt, amire mindenki behúzza fülét-farkát. Ha – miként Gulyás Gergely miniszter a keddi rendkívüli kormányinfón leszögezte – ez volt az utolsó utáni csepp a pohárban, akkor miért nem borítanak mindent, ergo, tudja meg a közvélemény, mik voltak ezek a cseppek, amik ide vezettek? Vagy épp pontosan milyen, és hogy zajlik konkrétan az a politikai nyomásgyakorlás?

Egyszerűen nem bírom elhinni, hogy a komplett Országos Meteorológiai Szolgálat azon ármánykodott volna egy testként, hogy mindenáron elszabotáljon egy tűzijátékot, vagy előtte bármilyen előrejelzést. Ahogy azt sem, hogy ők állnának a saját fejlődésük ellenében. Ilyen nincs, legfeljebb csak egy Beastie Boys-dalban.

Igazat kell adni Kemenesi Gábor virológus a témával kapcsolatban tett kemény reakciójának. Egy aprócska megjegyzést tennék csak hozzá, a tudományt nem támadás érte – a tudományt mióta tudomány, támadják –, hanem nemes egyszerűséggel szemen köpték. És ez a legfájóbb azoknak, akiknek bármilyen közük, vagy bizodalmuk van a tudományokhoz, tudományokban, illetve a ráció miliőjében szocializálódtak. Az egészben a legelkeserítőbb, hogy mindez azt üzeni, tanulhatsz-fejlődhetsz egy életen át, az fabatkát sem ér...