Bedarált lapok

Bedarált lapok

Ki más? (Forrás: Figyelő)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha a HVG nem lenne, a múlt héten csendben megszűnik Magyarországon a gazdaságra fókuszáló nyomtatott napi és heti sajtó. A kormánypárti médiamonstrum bejelentette, hogy június 30-tól határozatlan időre felfüggeszti a Világgazdaság és a Figyelő nyomtatott kiadását, az online verzió marad. A Népszabadságra gondolva lehet sejtésünk arról, mit jelent a határozatlan időre szóló felfüggesztés. A veszteség személyes is, 1998 tavaszától másfél évig a zöld újságként emlegetett Világgazdaságnál dolgoztam, csak jó emlékeim vannak arról az időszakról.

A Mediaworks közleménye a gazdasági környezet kedvezőtlen változásával indokolta a lépést. Ami éppen akkora csúsztatás, a felelősség épp oly cinikus hárítása, mint ahogy a kormány minden jelenlegi és várható nehézségért az úgynevezett háborús inflációt okolja. A Világgazdaság és a Figyelő sorsa, végzete nem független attól, hogy néhány éve mindkét lapot beterelték a Fidesz politikai céljait szolgáló médiarendszerbe. Abban pedig nem az olvasók tájékoztatása, a valóság árnyalt bemutatása az elsődleges cél. E két újság évtizedeken át képes volt nem tömegtermékként egy jól beazonosítható olvasói réteget kiszolgálni, vagyis megvolt a bejáratott helye a magyar sajtópiacon. Ezt a brandet zúzta szét a fideszes nyomulás, gondoljunk csak a Figyelő gyomorforgató Soros-listájára.

Most, amikor túl vagyunk a választáson, a kormány pedig őrült pénzbehajtásba kezdett, hirtelen a fideszes sajtóban is fontosak lettek a piaci szempontok. Jellemző, hogy most olyan nyomtatott lapok tűnnek el, amelyek a propagandagépezeten belül olykor-olykor igyekeztek még sajtószerűen működni. A magyar nyomtatott közéleti sajtó leépülését szintúgy hazugság kizárólag a világtrenddel magyarázni. Nálunk a lapkiadók elhibázott döntései, illetve a politika agresszív befolyása miatt rendült meg drámai módon a printsajtó piaca, sokkal inkább, mint számos nyugati vagy akár környékbeli országban.

A Világgazdaság és a Figyelő esetében az történik, ami annyi más helyen az országban. A parazita hatalom elfoglalta, felhasználta, tönkretette, majd eldobta azokat. Lelkiismeretlenül, gátlástalanul; presztízsen, hagyományon, értékeken és egzisztenciákon átgázolva.

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!